‘Je moet problemen benoemen om ze te kunnen aanpakken’

07 04

Laura is stafmedewerker Internationaal Humanitair Recht bij Rode Kruis-Vlaanderen.

Dinsdag 31 maart. Vanavond sluiten we de 18de editie van de Lessenreeks internationaal humanitair recht af met een panelgesprek over een actueel thema. Dit jaar hebben we gekozen voor het thema ‘seksueel geweld in conflictgebieden’. Geen evident onderwerp, zo merkten we bij de zoektocht naar experten. Ik ben heel opgelucht dat we toch vier interessante sprekers hebben gevonden.

Na een korte introductie gaat het panelgesprek van start. De sprekers praten over de psychosociale begeleiding en medische zorg die slachtoffers (zouden moeten) krijgen maar ook de moeilijke toegang van slachtoffers tot het rechtssysteem. ‘Je moet problemen benoemen om ze te kunnen aanpakken’, zegt een van de sprekers. Ik vind het boeiend omdat elk panellid wel een ander aspect van de problematiek belicht.

Het panelgesprek toont aan dat het gekozen thema actueel is: seksueel geweld is nog steeds wijdverspreid en wordt tegelijkertijd onderschat. Door schaamte en angst voor wraak of verstoting komen slachtoffers vaak niet naar buiten met hun verhaal.

- Het expertenpanel bestond uit Hilde Sagon (ICRC), Suzanne Monkasa (consultant Raad voor Afrikaanse Gemeenschappen in België), Valery Super (voormalig assistent legal officer Internationaal Strafhof) en Marleen Bosmans (Hiv- en aidsexpert BTC) en Axel Vande veegaete van Rode Kruis-Vlaanderen als moderator.

De sprekers zetten enkele belangrijke misvattingen recht: zo worden niet enkel vrouwen en meisjes het slachtoffer van seksueel geweld, maar ook mannen en jongens, vooral in gevangenschap. Ook is het fenomeen niet te linken aan één bepaald conflict maar komt het wereldwijd in verschillende soorten conflicten voor.

En toch onthoud ik vooral dat er ook – bescheiden – positieve evoluties zijn. Zo neemt de aandacht voor bestraffing van daders van seksueel geweld toe en zetten hulporganisaties zoals het Rode Kruis in op preventie en een multidisciplinaire hulpverlening.

Ik ben niet de enige die van het gesprek geniet. Wanneer ik me omdraai naar de deelnemers in de zaal ben ik blij dat de meesten aandachtig aan het luisteren zijn. Nadat de moderator het debat heeft geopend, stelt het publiek enkele kritische vragen over de rol van religie en tradities en ontwikkelingssamenwerking.

Deze editie sluiten we af met een receptie. Ik hoor verschillende deelnemers nog verder praten over het thema en sommigen spreken de panelleden aan. Het thema onder de aandacht brengen is dus geslaagd!

 

Nieuws