Kerst in Oeganda: scheiden of niet?

24 12

An volgt in Oeganda de projecten van Rode Kruis-Vlaanderen op rond eerste hulp , weeskinderen en water en sanitatie.

Kerstmis is het ideale moment om…te scheiden. Dat is de eerste associatie die mijn (Oegandese) man heeft bij het woord Kerstmis. Naar verluidt is het hier de gewoonte dat de man geld voorziet voor vrouw en kinderen om nieuwe kleren, een paar schoenen en een kip te kopen voor het feestmaal. Als de man dit niet kan voorzien, is dat een sociaal aanvaardbare reden om te scheiden. Goed om te weten!

Playbackshow
Er hangt een speciale sfeer rond Kerstmis in Oeganda. Velen trekken weg uit de stad en brengen enkele dagen in eenvoud en met familie door in de dorpen waar hun grootouders vandaan komen. Anderen zien daar een manier in om geld te verdienen. De prijs van het openbaar verdubbelt. Ook vlees wordt duurder. Sommigen trekken rond met playbackshows: voor een halve euro kan je van hun spektakel genieten. Voor deze kleine geneugten sparen mensen. Het is eens iets anders.

Geen cadeaus
Net als bij ons is de essentie van Kerstmis een familiegebeuren. Samenkomen, naar de kerk gaan, lekker eten en nieuwe kleren zijn zowat de ingrediënten voor een geslaagde kerst. Kerstbomen en kerstversiering zijn enkel iets van de grote (internationale) warenhuizen. Cadeautjes kopen hoort er hier niet bij.

Meer ongevallen
Voor de 20 procent moslims in het land en voor een zeer grote groep armen, is Kerstmis een dag als alle andere. Het leven (op straat) gaat zijn gewone gang. Elk jaar gebeuren er met Kerstmis meer verkeersongevallen (omwille van alcohol) en diefstallen. Uitkijken is dus de boodschap.

Besnijdenissen
Voor sommige mannen van de Bagishustam uit het oosten van Oeganda belooft het een ‘pijnlijke’ periode te worden. Elk even jaar (2012, 2014, 2016,…) is voor hen een jaar om besneden te worden. De mannen die op het einde van het jaar niet besneden zijn, worden tegen het einde van december opgespoord, gepakt en besneden.

Een zalige, tropische kerstgroet aan jullie allen! Dat het nieuwe jaar een stapje dichter mag zijn naar een gezond en deugddoend leven voor ieder van ons!