‘Met al wat ik nu weet, zou ik de tocht nooit opnieuw maken’

15 04

Marijke is stafmedewerker Internationaal Humanitair Recht. In haar vrije tijd is ze vrijwilliger bij Jeugd Rode Kruis als begeleider bij het inleefspel Youth on the run.

In 2013 nam ik deel aan Youth on the run. Dit is een 24-urenspel waarin je beleeft wat een vluchteling meemaakt vanaf het moment dat ze op de vlucht moeten slaan. Je krijgt als deelnemer een nieuwe identiteit en familie toegewezen. Daarna doorloop je verschillende situaties waarmee vluchtelingen in realiteit geconfronteerd zijn. Het ultieme doel is erkend worden als vluchteling in België.

Ik vond dit spel zo intens dat ik me na afloop aanmeldde als spelbegeleider. Het spel is erg actueel. Vandaag zijn meer dan 50 miljoen mensen op de vlucht wereldwijd. 80% hiervan zoekt bescherming in eigen land of een buurland. Het is slechts een minderheid die naar een ontwikkelingsland vlucht. Asielzoekers die de tocht aanvangen komen in aanraking met corrupte ambtenaren, mensensmokkelaars, lange wandeltochten, dagen in volgestouwde vrachtwagen, en andere situaties die gevoelens van frustratie, intimidatie, wanhoop, vermoeidheid, honger en dorst met zich meebrengen.

In februari volgde ik een opleidingsweekend en afgelopen weekend was het zover! Mijn eerste spel als begeleider. De kans dat het spel niet zou doorgaan door een paddentrek op het domein, zorgde even voor een gezonde dosis stress maar gelukkig verliep alles op rolletjes. De deelnemers waren enthousiast over het spel en zeiden dat het echt de ogen opent voor de problematiek van vluchtelingen.

Na het spel kwam er ook een erkende vluchteling uit Afghanistan aan het woord over zijn ervaring. Zijn boodschap is duidelijk: met al wat hij nu weet zou hij nooit opnieuw de keuze maken om op de vlucht te slaan. De onwetendheid en het gevaar waren zo enorm dat hij liever was doodgegaan dan die tocht opnieuw te maken. Schokkende woorden, maar jammer genoeg de realiteit. Nu leeft hij in België en moet het redden in een cultuur die op vele vlakken verschillend is van de zijne. Grote toekomstplannen heeft hij niet meer. Hij is dankbaar voor elke dag en vindt dat mensen tevreden moeten zijn met alles wat ze hebben.

Ik begeleidde dit spel voor de eerste keer, maar het is duidelijk dit was niet mijn laatste! In het najaar organiseert het Jeugd Rode Kruis een volgende editie. Meer info via anne.peeters@rodekruis.be of 015 44 35 77. Misschien tot dan?

Nieuws