Rode Kruis helpt helpen

12 05

Hugo werkt voor Rode Kruis-Vlaanderen in India, waar hij samen met het Indische Rode Kruis werkt aan nieuwe richtlijnen voor eerste hulp. Na de aardbeving in Nepal ging hij ter plaatse om de coördinatie van de de Rode Kruishulp te ondersteunen.

25 april 2015 – 11:56 lokale tijd. Een aardbeving met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter schrikt Nepal op. Zelfs in Delhi voel ik het goed trillen.

Het Nepalese district Bhaktapur, 13 kilometer van de hoofdstad Kathmandu wordt erg zwaar getroffen. Het is in dit district dat de lokale Rode Kruisafdeling een voortrekkersrol speelt in het project van Rode Kruis-Vlaanderen rond eerste hulp bij verkeersongevallen. De afdeling bouwt een lokaal netwerk van eerstehulpverleners uit die in de gemeenschap paraat zijn om onmiddellijk bijstand te verlenen.

- Hugo (rechts) in Bhaktapur

Op zaterdag 25 april activeerde dit vrijwilligersnetwerk zich spontaan, ondanks dat deze Rode Kruisvrijwilligers zelf ook slachtoffer van de aardbeving zijn! Vijf dagen na de aardbeving trek ik naar ons project in Bhaktapur. Ik spreek er onder andere met Krishna, , secretaris van de districtsafdeling. Hoe had hij de aardbeving beleefd?

“Eerst waren er enkele bange minuten. Mijn huis is door de beving volledig beschadigd. Gelukkig waren mijn echtgenote, dochter en zoon niet thuis. Ik probeerde zo snel mogelijk te weten te komen of ze nog leefden en gelukkig was iedereen oké.”

“Daarna haastte ik me naar het Rode Kruisgebouw en startte ik de coördinatie van de Rode Kruishulp op. Verschillende Rode Kruisvrijwilligers waren spontaan actief. In minder dan een uur na de ramp was de lokale hulpverlening centraal gecoördineerd –en waren 25 lokale Rode Kruishulpverleners ingeschakeld samen met politie en andere hulpverleners.”

Een enorme prestatie!

Op dit moment coördineert Krishna de lokale Rode Kruishulp van meer dan 100 vrijwilligers per dag. Slapen doet hij met zijn familie onder een dekzeil. Gelukkig stopte het met regenen, maar onder een dekzeil leven is niet makkelijk. Wanneer hij terug een huis zal hebben, weet hij niet. Voor zichzelf en zijn familie een eigen tentje reserveren kan hij niet. Hij vindt dat oneerlijk tegenover alle anderen die ook geen onderdak hebben, die nog meer noden hebben en waarvoor er ook geen tenten zijn.

Krishna toont me de verwoeste pleinen en huizen en de kampen van Bhaktapur. Ik word er enorm stil van. Het wordt me duidelijk dat er veel, heel veel hulp nodig is. Maar Krishna’s gedrevenheid, samen met zoon en dochter en al die vrijwilligers die onmiddellijk paraat staan voor buren, lotgenoten en slachtoffers – ook al heeft hij geen huis meer en is een dekzeil het nieuwe dak, straalt een hartverwarmende warmte uit. En zo is dat ook bij de duizenden andere Nepalese Rode Kruiservrijwilligers die zich sinds 25 april onafgebroken inzetten. Nu is het ook aan ons om ze te helpen en te steunen.

 

Nieuws

 •    21 oktober, Dag van de Jeugdbeweging! En ook Jeugd Rode Kruis was van de partij! Op verschillende plaatsen konden jong en oud een gratis ontbijt krijgen, op voorwaarde dat ze hun uniform van de jeugdbeweging hadden aangetrokken. Het Journaal trok naar Leuven om de sfeer, die bijzonder vrolijk…

  Lees meer...
 • Al wandelend, genietend én citytrippend een goed doel steunen? Sinds 11 september kan het! Samen met marketing- en eventbedrijf Faxions lanceerden we De Rode Route, een wandelroute die je Gent, Leuven als Mechelen op een andere manier doet ontdekken. De uitgestippelde route brengt je langs de…

  Lees meer...
 • De Syrische Rode Halve Maan en de Verenigde Naties zijn erin geslaagd om gisteren, zondag 18 september, enkel steden in Syrië te bevoorraden met humanitaire hulp. Eindelijk goed nieuws sinds het staakt-het-vuren vorige week van start ging.

  Lees meer...
 • Heb je je al eens afgevraagd waar de Rode Kruisafdeling in jouw buurt pleisters, ontsmettingsmateriaal, brancards, ambulances, zuurstofmaskers en ander hulpmateriaal vandaan ‘tovert’ als je het nodig hebt? Wel, het antwoord is simpel: JIJ zorgt daarvoor. Of nog beter, jij kàn daar mee voor zorgen.

  Lees meer...