Hulpverlenen in slow motion

23 03

Vandaag is het precies 1 jaar geleden dat de internationale gemeenschap aan de alarmbel trok over de ebola-epidemie in West-Afrika. Begin maart trok Matthijs voor Rode Kruis-Vlaanderen naar Sierra Leone om er als hulpverlener in het Rode Kruiscentrum voor Ebolapatiënten aan de slag te gaan.

Een land in nood, mensen in nood. Daar moet ik, met mijn voorliefde voor humanitaire hulpverlening, toch proberen mijn steentje toe bij te dragen. En zo kwam het dat ik begin maart op het vliegtuig zat richting Sierra Leone.

Aangekomen in de luchthaven van Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, moeten we onmiddellijk naar een checkpoint waar men onze temperatuur controleert en waar we onze handen moeten wassen met chloor. Dit zal de komende maand één van de basiszaken zijn van deze missie.

Vanuit Freetown reizen we met de helikopter naar Kono, waar het Rode Kruiscentrum ligt. Althans dat is de bedoeling. Helaas hebben we door de checkpoints vertraging opgelopen en is onze vlucht enkele minuten eerder vertrokken. Het wordt dus een ‘roadtrip’ van 8 uur op slechte wegen…De eerste mentale dip is een feit en ik besef maar al te goed dat er nog meer zullen volgen.

In het centrum aangekomen maak ik kennis met de leden van het team dat vooral bestaat uit lokale mensen en hulpverleners uit de hele wereld. Ik werk samen met mensen uit Canada, Finland, Nieuw-Zeeland, Spanje, Servië, Engeland, Schotland en Italië. Een hele mix, maar het team laat me onmiddellijk voelen dat ik welkom ben.


- Matthijs voor het Ebolacentrum van het Rode Kruis.

Het werk zelf gebeurt vooral ‘in slow motion’, puur om veiligheidsredenen en om ervoor te zorgen dat we geen procedurefouten maken. Dat is wel even aanpassen.

De voorbije maanden was het aantal patiënten sterk verminderd, maar ondertussen stijgt het aantal alweer. De eerste dagen zijn zwaar. Ik zie een tweejarig kind en een jonge kerel van dertien die eruit zag als een zevenjarige sterven.

Iedere patiënt die sterft in het Ebolacentrum, krijgt eerst een chloorbehandeling en wordt dan, afhankelijk van hun geloofsovertuiging, op gepaste wijze begraven op het kerkhof op een kilometer van het centrum.

Maar er is soms ook goed nieuws. Wie herstelt van ebola krijgt een certificaat mee dat ze ebola-vrij zijn.

Algemeen kan ik besluiten: dit is een zware missie, maar ik ben blij hier te zijn!


- Matthijs in de beschermende kledij.

Nieuws