Hoog bezoek

19 02

Els woont en werkt in Nepal waar ze projecten van Rode Kruis-Vlaanderen opvolgt in samenwerking met het Nepalese Rode Kruis rond eerste hulp, water en sanitatie.

Het Nepalese Rode Kruis kreeg onlangs de voorzitter van de Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) op bezoek. Het gebeurt niet elke dag dat je zo’n bijzonder bezoek over de vloer krijgt!

De Japanse voorzitter, Tadateru Konoé, heeft een speciale band met Nepal en het Nepalese Rode Kruis. Ongeveer 40 jaar geleden, toen hij nog voor het Japanse Rode Kruis werkte, reed hij in drie dagen met een ambulance vanuit de haven in Calcutta (India) naar de Nepalese hoofdstad Kathmandu om de wagen aan het Nepalese Rode Kruis over te dragen. Ondertussen bestaan er gelukkig gemakkelijkere manier om een ambulance naar Nepal te vervoeren…


- Els keuvelt met de Zwitserse ambassadeur en IFRC-voorzitter Konoé

Dit keer was Konoé in Nepal om te zien hoe het land zich voorbereid op natuurrampen zoals een aardbeving. Tijdens zijn bezoek kreeg ik de kans om de projecten van Rode Kruis-Vlaanderen in Nepal toe te lichten. Ik mocht ook mee aanschuiven aan het diner ter ere van de voorzitter. Ook de ambassadeurs in Nepal waren hiervoor uitgenodigd, waaronder de ambassadeur van Zwitserland.

Misschien wist je dit al, maar het Rode Kruis is ontstaan in Zwitserland. Het hoofdkantoor van de Internationale Rode Kruisfederatie ligt daarom in de Zwitserse hoofdstad. Zwitserland is erg actief in Nepal, onder andere bij de aanleg van wegen in de afgelegen, bergachtige gebieden. Veel dodelijke ongelukken gebeuren op de gevaarlijke en slechte bergwegen. Rode Kruis-Vlaanderen werkt in Nepal rond verkeersveiligheid, vandaar dat we die avond heel wat bij te kletsen hadden.

Nieuws