Heerlijk België

16 10

An volgt in Oeganda de projecten van Rode Kruis-Vlaanderen op rond eerste hulp , weeskinderen en water en sanitatie. Onlangs was ze even terug in België voor de jaarlijkse overlegweek van de dienst Internationale Samenwerking.


Wow! Ik sta in de supermarkt voor een rek met wel tien mayonaisesoorten. Ik was vergeten dat er zoveel merken zijn. En hoe zat dat weer? Zijn er geen verschillende soorten? Hoe maakte ik vroeger mijn keuze voor een simpele pot mayonaise? België staat voor mij gelijk aan ‘keuze, keuze, keuze’.

België is heerlijk. En dat mag je erg letterlijk nemen. Als ik in België op bezoek ben, kom ik met een ‘gastronomisch lijstje’ in mijn hoofd. Daar verzamel ik een heel jaar gerechten op om naar te verlangen. Zonder twijfel op nummer 1: mosselen. Op de voet gevolgd door een slaatje geitenkaas, een broodje martino, bruin brood in al zijn varianten, witloof in de oven, frieten van het frietkot met een curryworst special, een chocolademelk met echte chocolade…(en ik kan nog even doorgaan).

 

- Mmm…mosselen.


Maar ook figuurlijk is België heerlijk. De wegen zijn proper, de chauffeurs gedisciplineerd. Alles is georganiseerd. Informatie is vrij beschikbaar. Het pallet aan culturele, sportieve en sociale activiteiten is oneindig!

Ik voel ook altijd een zekere verwondering over het feit dat er zo weinig volk op straat loopt. Na een paar uurtjes in België is die verwondering al weer vervlogen.

Sommige theorieën zeggen dat je tijd nodig hebt om je terug aan te passen en/of te wennen aan een cultuur. Ik ben zo vertrouwd met Oeganda en met België dat ik in een keer een knop in mijn hoofd kan omschakelen en meteen rechts rij, op tijd kom of Nederlands praat.

Of toch bijna altijd. Mijn neefje struikelde en ik zei ‘sorry, sorry’. Hij keek me aan: ‘Waarom zeg je dat? Je kan er toch niets aan doen dat ik struikel.’ Ik lachte en besefte dat ik precies hetzelfde reageerde zo’n 15 jaar geleden in Zambia. Ik stootte mij en hoorde toen ook ‘sorry’ van omstaanders. Nu weet ik dat men zich hiermee niet verontschuldigd, maar empathie uitdrukt en eigenlijk bedoelt: ik vind het spijtig voor jou dat je (bijna) viel.

- Sinterklaas, lekker vroeg in de supermarkt.


Om af te sluiten serveer ik nog een anekdote uit de supermarkt. Ik hoorde twee vrouwen zeggen dat het toch wel schandalig is dat Sinterklaassnoepgoed nu al in de winkel ligt. Toen ze verder gelopen waren, laadde ik mijn karretje vol met marsepein en chocolade. Heb ik geluk dat er al zo vroeg snoepgoed in de winkel ligt! Nu kan ik in oktober een voorraad inslaan en die meenemen naar Oeganda.  Smakelijk!

Blogposts