Gezellig competitie

03 03

Marijke werkt sinds september als stafmedewerker Internationaal Humanitair Recht bij Rode Kruis-Vlaanderen.

Vorige week was het zo ver. De Frits Kalshoven Competitie ging, na maanden voorbereiding, eindelijk van start. In deze pleitwedstrijd over het internationaal humanitair recht (IHR) kruisen teams van rechtenstudenten uit Nederland en België een week lang de degens.

Samen met onze collega’s van het Nederlandse Rode Kruis hebben we vele maanden hard gewerkt om de studenten via lezingen, rollenspelen, een quiz, bezoek aan het Internationaal Strafhof,… te kunnen onderdompelen in het humanitair recht. Het was voor mij de eerste keer dat ik dit evenement mee zou begeleiden. Spannend!


- De rechtsstudenten buigen zich over een fictieve casus. (c) Ben Aarts

Het rollenspel vond ik de leukste activiteit van de competitie. Via dit spel testten we de parate kennis van de studenten over het humanitair recht, hun communicatieve vaardigheden, stressbestendigheid en creativiteit. Het was zeer fijn te merken dat de studenten onmiddellijk in hun rol zaten als woordvoerder van een fictief land of als medewerker van het Internationale Rode Kruiscomité.

De rollenspelen waren een goede voorbereiding op het slotevenement: de pleitwedstrijd zelf. De dag voordien ontvingen de deelnemers een fictieve casus die ze tijdens de wedstrijd als eiser of verweerder dienden te bepleiten voor een professionele jury. Het was leuk om te zien dat de tips en tricks die we de studenten hadden meegeven na de rollenspelen onmiddellijk in praktijk werden gebracht.

Wat mij het meest zal bijblijven van deze week is de gezellige sfeer onder de deelnemers. De competitieweek was nog maar net van start gegaan en het leek al alsof ze elkaar al jaren kenden. Dit gevoel heeft gedurende de hele week standgehouden. Tijdens de serieuze momenten ging ieder voor de winst, maar daarnaast was er van competitiviteit geen sprake.

Benieuwd welke universiteit de Frits Kalshoven Competitie gewonnen heeft?