Geweld uit onwetendheid

15 07

Op 29 mei 2015 werden verschillende Rode Kruismedewerkers aangevallen tijdens protesten tegen ebolahulpverleners in het westen van Guinee. De logistieke eenheid van het Rode Kruis werd platgebrand, het huis van een lokale Rode Kruismedewerker overvallen en twee Rode Kruisauto’s werden vernield. Alimou Diallo was een van de medewerkers die in de vuurlinie terechtkwam.

Op 29 mei werkte ik in Kamsar, dichtbij de grens van Guinee-Bissau. Samen met twee andere Rode Kruisers praatten we met 80 imams in het stadhuis over veilige begrafenissen en informeerden we hen over ebola. Sommige imams vertrokken wat vroeger naar de moskee om de gebeden te begeleiden, maar werden onderweg uitgescholden door een groep demonstranten. Omdat ze vreesden voor een aanval, vluchtten ze weer naar het stadhuis. De demonstranten verweten hen dat ze betrokken waren in de ‘ebolazaak’.

We waren nog steeds in het stadhuis toen mensen stenen naar de ramen begonnen te gooien. We sloten alle deuren, maar mensen probeerden nog steeds binnen te komen. Ze riepen dingen als ‘We hebben geen ebola nodig in Kamsar’, ‘We hebben het Rode Kruis niet nodig’ en ‘Ebola is een leugen’.

Er waren erg veel mensen die boos op de deuren bleven bonken. Ik dacht dat ik ging sterven, omdat twee vrienden van mij iets gelijkaardigs was overkomen in september vorig jaar. Mijn vrienden, twee dokters, werden gedood en hun lichamen werden in een septische put gegooid.

Ik verstopte me in de toiletten. Daar bleef ik ongeveer drie kwartier toen jonge mensen die in de buurt woonden ons kwamen helpen. We verdwenen via de achterdeur. Toen we zagen dat onze auto vernield was, begonnen we te rennen. Zodra we uit de directe omgeving van de demonstranten waren, stopten we met rennen om geen onnodige aandacht te trekken.

In het hotel aangekomen, werden we opgevangen door soldaten die ons bewaakten. In het midden van de nacht werden we geëvacueerd naar de hoofdstad. We vertrokken met onze vernielde wagens, maar we verwijderden het Rode Kruisembleem. In de hoofdstad kregen we psychosociale hulp. Ik was drie dagen werkonbekwaam.

Het is de eerste keer dat mensen me willen doden. Het is niet dat ze me echt willen vermoorden, maar ze weten gewoon niet beter. Ik kan niet boos op hen zijn. Ondertussen ben ik al terug geweest naar Kamsar. We mogen ons niet laten tegenhouden in onze strijd tegen ebola.

Nieuws