Eerste hulp bij verkiezingen

12 03

Hans is afgevaardigde van Rode Kruis-Vlaanderen bij het Burundese Rode Kruis en volgt onze projecten op rond Eerste Hulp, water en sanitatie en re-integratie van vluchtelingen.

Vanaf mei 2015 kan de Burundese bevolking zijn stem laten horen in de lokale, parlementaire en presidentiële verkiezingen. In een land dat nog steeds worstelt met de gevolgen van de burgeroorlog die eindigde in 1999 zijn verkiezingen altijd net iets spannender dan in België.

Het Burundese Rode Kruis zit ondertussen niet stil. In februari stelde het zijn ‘Verkiezingsrampenplan’ voor aan ambassadeurs, ministeries, VN-agentschappen en leden van de Rode Kruisbeweging. Tijdens de bijeenkomst zette het Rode Kruis zijn basisprincipes ‘neutraliteit’ en ‘onpartijdigheid’ nog eens goed in de verf.


- Grote opkomst van ambassades, ministeries, VN-agentschappen en de Rode Kruisbeweging.

Neutraliteit, dat betekent dat wij als Rode Kruis nooit politieke of religieuze standpunten zullen innemen. Onpartijdigheid, dat zegt dat we hulp verlenen aan iedereen die het nodig heeft– ongeacht voor welke partij ze stemmen of wie ze zijn.

En het plan? Dat bestaat uit drie fases: voor, tijdens en na de verkiezingen. In de eerste fase zet het Burundese Rode Kruis in op het voorkomen van geweld. Het wil de komende maanden mensen op verschillende niveaus (van parlementairen over politie tot Rode Kruisvrijwilligers) sensibiliseren rond de principes van het geweldloos oplossen van conflicten.


- Anselme Katiyunguriza, Secretaris-Generaal van het Burundese Rode Kruis, spreekt pers toe over de voorbereidingen van de organisatie in de aanloop naar de verkiezingen.

In geval het fout gaat, zal het Rode Kruis eerste hulp verlenen aan de slachtoffers. Een veilige toegang voor de hulpverleners tot de slachtoffers is heel belangrijk. Dat benadrukte het Burundese Rode Kruis een paar keer tijdens de bijeenkomst.

Als landenverantwoordelijke voor Rode Kruis-Vlaanderen in Burundi volg ik de situatie op de voet. Ook ik heb mijn plan: water, veel cornflakes en een zak rijst in de garage. De satelliettelefoon werd nogmaals getest.

En nu hopen we op het ideale scenario: dat we dit plan helemaal niet nodig zullen hebben!

Nieuws