Ebola: meer dan zieken verzorgen

12 02

Michèle werkte in januari als verpleegkundige in het Ebolacentrum van het Rode Kruis in Kenema, Sierra Leone.

Als buitenlandse hulpverlener in het Ebolacentrum van het Rode Kruis in Kenema (Sierra Leone) werkte ik samen met collega’s uit onder andere Nieuw-Zeeland, Australië, Spanje, Noorwegen, Finland en Groot-Brittannië.

Maar vergis je niet! Het meeste werk in deze ebolacrisis wordt gedaan door de lokale Rode Kruismensen. Zij zijn niet alleen in de ebolabehandelcentra actief, maar je vindt hen ook in de lokale gemeenschappen waar ze er alles aan doen om de verspreiding van de ziekte te stoppen. Ik zet hier hun belangrijkste taken op een rijtje:

1.    Veilige begrafenissen

Het Rode Kruis in Sierra Leone heeft speciale begrafenisteams die in het hele land zorgen voor 400 veilige en respectvolle begrafenissen per week.


- Vrijwilligers zeggen een gebed tijdens een begrafenis.

Het veilig begraven van ebolapatiënten is uiterst belangrijk omdat het lichaam van een overledene het meeste kans geeft op besmetting.

De begrafenis gebeurt zo respectvol mogelijk: de familie mag op afstand toekijken hoe het lichaam ontsmet, veilig ingepakt en begraven wordt en er wordt in samenspraak met de familie een gebed gezegd.


2.    Opsporing van contacten

Samen met het begrafenisteam wordt er ook een tracingteam naar de gemeenschap gestuurd waar er een overledene is gemeld. Dit team registreert alle mogelijke contacten met de zieke of overledene, stuurt verdachten naar het ebolacentrum voor controle en volgt mogelijke contacten op gedurende 21 dagen.

3.    Psychosociale steun


- Patiënten die genezen zijn, krijgen een welkomstpakket en en certificaat van het Rode Kruis.

De psychosociale hulpteams zijn er zowel voor de Rode Kruisvrijwilligers als voor de getroffen families en de mensen die genezen zijn van ebola. Deze groep bestaat uit 800 vrijwilligers die informatie geven aan de gemeenschap, in  gespreksgroepen vragen beantwoorden, families begeleiden om verdriet en rouw te verwerken.

Ook zorgen deze teams voor een goede opvang van een genezen patiënt terug in de gemeenschap. Omdat deze mensen vaak gestigmatiseerd worden, geeft Rode Kruisvrijwilligers hen bijvoorbeeld een dikke knuffel om de anderen in de gemeenschap te laten zien dat ze niet meer besmettelijk zijn.

4.    Preventie


- Vrijwilligers informeren de bevolking over ebola.

De sociale mobilisatieteams doen preventieve acties in de gemeenschappen. Ze praten bijvoorbeeld over stigma van gezondheidswerkers en ex-patiënten, over de symptomen en het gevaar van traditionele begrafenissen.

5.    Verzorgen van patiënten

Het Rode Kruis heeft in Sierra Leone twee behandelcentra: 60 bedden in Kenema en 40 bedden in Kono. In Kenema waren er 120 lokale  Rode Kruismedewerkers actief samen met een twintigtal internationale hulpverleners zoals ik. Ook de tracing-, begrafenis- en psychosociale hulpteams zijn actief in de centra.


- Met mijn Rode Kruiscollega’s in Kenema.

Ik heb vele van deze Rode Kruisteams ontmoet en aan het werk gezien tijdens mijn missie in Sierra Leone. De motivatie en bezorgdheid van alle Rode Kruismedewerkers gaf me telkens weer energie om door te gaan in deze moeilijke strijd tegen een onzichtbare vijand.

Mijn respect voor hen is groot. Wij buitenlandse medewerkers kunnen na vier weken weer naar huis vertrekken, maar de meeste lokale Rode Kruisvrijwilligers zijn al actief sinds het begin van de ebola-crisis. Hun gedrevenheid zal me zeker bijblijven.

Nieuws