De messias in Jeruzalem

18 09

Hans is afgevaardigde van Rode Kruis-Vlaanderen bij het Burundese Rode Kruis en volgt onze projecten op rond Eerste Hulp, water en sanitatie en re-integratie van vluchtelingen.

Soms heb je van die momenten waarvan je denkt: hiervoor doe ik het. In mijn job heb ik die momenten wel vaker. Werken in een land als Burundi is niet altijd even gemakkelijk, dus deze momenten zijn belangrijk om mijn motivatiepeil op 100% te houden.

Afgelopen week bezocht ik ons project in Rumonge, een stad ten zuiden van de hoofdstad Bujumbura. Met steun van Rode Kruis Vlaanderen, herstelt het Burundese Rode Kruis er het bestaande watersysteem en wordt een uitbreiding voorzien tot in een kleine, maar dichtbevolkte  gemeenschap, Jeruzalem genaamd. Niet te verwarren met de Israëlische hoofdstad.

Het watersysteem is als volgt opgebouwd:

 

- Het water vertrekt vanuit de bron in Kanywa. Op deze foto is de bron opengelegd.

- Het water van de bron wordt opgevangen via een buizensysteem en de bron wordt daarna weer dichtgemaakt.

- Vervolgens worden de leidingen van de bron naar de gemeenschap gelegd.

Net die dag was ik getuige van een magisch moment. Het begon met een banale buis…en plots stroomt er 1 liter water per seconde uit! Doodeenvoudig en toch een kippenvelmoment. Van de ene op andere seconde, als het ware vanuit het niets, hebben 500 families drinkbaar water.

- In een mum van tijd stond het hele dorp met hun emmers rond de buis.

De gevolgen zijn groot, vooral voor vrouwen en meisjes. Nu er drinkbaar water stroomt op maximum 5 minuten stappen in plaats van 30 minuten, 10 minuten in de rij wachten in plaats van anderhalf uur, … kan er tijd en energie besteed  worden aan opvoeding, werk en onderwijs.

Het is vanaf nu ook gedaan met water drinken uit het nabijgelegen Tanganyikameer bij watertekort in het droge seizoen. Een levensgevaarlijke plek om water te halen, omdat er in de buurt vaak choleragevallen worden gesignaleerd.

Hoewel het water rijkelijk stroomt, is het werk nog niet gedaan. Lokale Rode Kruisvrijwilligers en vakmannen werken samen aan twee grote reservoirs en de aanleg van 10 publieke kraantjes. Toch is de bevolking al dolblij met het stromende water.

Zonder dat ze het over mij had (gelukkig), merkte een vrouw op:  “Vandaag is de messias langsgekomen bij ons!” Passender kan niet gezien de naam van deze gemeenschap.

Nieuws