De beste vader in de wereld...

24 06

An volgt in Oeganda de projecten van Rode Kruis-Vlaanderen op rond eerste hulp en water, sanitatie en hygiëne.

Zaterdagmorgen. De kleine slaapt. Mijn (Oegandese) man is naar de kapper. Iets wat drie keer per week ‘moet’ gebeuren (en gelukkig maar 1,5 euro kost, haha). Ik zit wat te lezen. De bel gaat…

Een man van rond de dertig staat voor de deur. Hij duwt me papieren in de hand. Zijn zoon van 4 jaar heeft kanker, leukemie. De operatie kost 4.500 euro. Zijn vrouw is overleden. Hij gaat van deur tot deur. Het ziekenhuis is bereid de helft te betalen. Er is een brief bij van het ziekenhuis, een krantenartikel over zijn situatie, foto’s van zijn zoontje Simon. Hij moet nog 120 euro ophalen om zijn deel van 2.250 euro te kunnen financieren. De mensen die doneren, schrijven hun naam, het bedrag en hun telefoonnummer op de lijst. Ik zie dat de meesten tussen de 1,5 euro en 6 euro geven.

Wat zou jij doen?

Dit soort vragen overvallen me hier wel vaker. En went nooit… Het feit dat er geen betaalbaar, toegankelijk en degelijk medisch systeem bestaat waardoor zelfs kleine verwondingen kunnen uitdraaien op een catastrofe. Of waardoor iets ‘dagelijks’ als het baren van een kind, hier voor 16 (!) vrouwen per dag fataal afloopt. Of een kind dat voor de rest van zijn leven kreupel is omdat zijn familie een corrigerende voetoperatie van 40 euro niet kan betalen.

Terug naar Simon. Een vierjarige jongen, een gezwollen keel en wangen, eten is moeilijk, constante pijn. Geen moeder die voor hem kan zorgen. Ik maak een snelle vergelijking met mijn eigen situatie. Wat ben ik een gelukzak. Ik geef de man geld en zeg hem dat hij de beste vader in de wereld is dat hij dit voor zijn zoontje doet, in de Afrikaanse hitte, te voet. Mijn lunch smaakt bitter. Mijn geweten weer gesust, toch voor even.

Nieuws

  • Het project van Onafhankelijk Leven is verkozen tot het allereerste ‘Zorgverhaal van het jaar’. Dat gebeurde op het ‘Dag van de Zorgcongres’, door een professionele jury én de zorgsector zelf. Met de Zorgverhaal-award wil Rode Kruis-Vlaanderen kwaliteit in de zorg erkennen én stimuleren. Naast…

    Lees meer...