Bedankt vrijwilliger!

05 12

Els woont en werkt in Nepal waar ze projecten van Rode Kruis-Vlaanderen opvolgt in samenwerking met het Nepalese Rode Kruis rond eerste hulp, water en sanitatie.

Op 5 december is het de Internationale Dag van de Vrijwilliger. Het ideale moment om een paar vrijwilligers uit ons eerstehulpprogramma in de watten te leggen! Dus trok ik met een grote taart naar het trainingcentrum van het Nepalese Rode Kruis.

- Taart!

Het centrum ligt in Banepa, op ongeveer 45 minuten rijden van de hoofdstad Kathmandu. Met de steun van Rode Kruis-Vlaanderen geeft het Nepalese Rode Kruis hier op dit moment een opleiding aan lesgevers Eerste Hulp. De 24 deelnemers zijn vrijwilligers die minstens de basistraining Eerste Hulp doorlopen hebben. Nu volgen ze een opleiding van 9 dagen waarna ze zich – na een geslaagd examen – lesgever Eerste Hulp mogen noemen.

Verkeersveiligheid

De vrijwilligers zijn uit verschillende districten van het land naar het trainingcentrum gereisd. Een aantal van hen komen uit het district Bhaktapur waar Rode Kruis-Vlaanderen een project ondersteunt rond ‘Verkeersveiligheid en Eerste Hulp’. In dit project worden vrijwilligers uit dorpen vlak naast een gevaarlijke snelweg getraind in Eerste Hulp. Bij een verkeersongeluk in hun gemeenschap zijn zij snel ter plekke om te helpen.

- Met Krishna

Samen met Krishna Gopal Lageju snijd ik de taart aan. Krishna is een van de trainers in het centrum. Hij is al jarenlang eerstehulpvrijwilliger en secretaris van de districtafdeling in Bhaktapur. Na het eten van de lekkere taart gaat iedereen weer aan de slag met het oefenen van eerstehulptechnieken.

Grootste hulporganisatie

In Nepal is het Rode Kruis de grootste humanitaire organisatie. Dankzij hun meer dan 89.000 opgeleide vrijwilligers zijn ze vertegenwoordigd in alle 75 districten van het land. De vrijwilligers voeren een heleboel taken uit:  het verlenen van eerste hulp, bloedinzamelingen, gezondheidsvoorlichting, preventie van hiv/aids, rampenparaatheid en –preventie, verspreiding van het internationaal humanitair recht,…

Wereldwijd kan het Rode Kruis rekenen op meer dan 17 miljoen actieve vrijwilligers. Bij deze stuur ik ook een hartelijke groet uit Kathmandu aan iedere vrijwilliger in België! Bedankt, vrijwilliger!

Blogposts

Nieuws