Afrekenen met hiv/aids

14 08

An volgt in Oeganda de projecten van Rode Kruis-Vlaanderen op rond eerste hulp , weeskinderen en water en sanitatie.

In 2011 zamelde Music For Life geld in voor weeskinderen van ouders die aan aids gestorven zijn. Rode Kruis-Vlaanderen ondersteunde met de opbrengst van de campagne programma’s voor weeskinderen in onder andere Oeganda.

Prosper Byonanebye is projectmanager van het Oegandese programma voor weeskinderen in Zuidwest-Oeganda. Eind juli was hij – net als Bill Clinton, Bob Geldof en 14.000 anderen – aanwezig op de 20st internationale Aidsconferentie in Australië. Na terugkomst in Oeganda stelde ik hem enkele vragen.


- Prosper

Dag Prosper, waarom wou je eigenlijk naar de conferentie gaan?

“Voornamelijk om ervaringen van het Oegandese Rode Kruis te delen met anderen en om bij te leren. Tijdens zo’n internationale bijeenkomst kom je altijd de laatste ontwikkelingen en trends te weten in het domein van hiv/aids. Zo kunnen we nadenken over hoe we huidige en toekomstige activiteiten kunnen verbeteren.”

De conferentie was hard getroffen door de M17-vliegtuigcrash. Meer dan 100 deelnemers kwamen om in de crash. Hoe zijn de organisatoren en de deelnemers omgegaan met deze tragedie?

“Er werd meteen een speciale ruimte ingericht waar deelnemers terecht konden voor begeleiding en informatie. Sommige verloren immers vrienden en naaste collega’s.

De organisatie belegde ook enkele crisisvergaderingen om te kijken hoeveel workshopbegeleiders er weggevallen waren en wie de workshop kon overnemen. De Wereldgezondheidsorganisatie bijvoorbeeld verloor 4 deelnemers. Collega’s van het Australische kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn bijgesprongen.

Tegelijkertijd heeft men – vooral tijdens de openingssessies- opgeroepen om de tragedie om te buigen in hard werk en resultaten als de beste manier om eer en respect te betonen aan de vele onderzoekers en projectwerkers die hun leven hebben gelaten op weg naar de conferentie.”


- De deelnemers van de conferentie roepen op tot toegang tot medicijnen voor iedereen.

Welk moment is je het meeste bijgebleven?

“ Ik was erg geraakt door een getuigenis van 2 zusjes, 8 en 10 jaar oud. Hun beide ouders zijn hiv-positief, de twee kinderen hebben de ziekte gelukkig niet. De vader is al overleden. Door vooroordelen leefde het gezin geïsoleerd in hun dorp. Dankzij huisbezoeken van een lokale ngo in Indonesië heeft de moeder nu toegang tot medicatie. Haar gezondheid is nu goed. Door te werken rond stigmatisering, is ook hun sociaal isolement doorbroken.”

Beïnvloedt zo’n bijeenkomst je manier van werken?

“Oh ja. Zo’n internationale bijeenkomst werkt heel motiverend. En door te observeren, te discussiëren en door wereldwijde nieuwe innovaties te ontdekken, leer ik bij, meer dan dat ik gewoon informatie online lees.

Door deze conferentie is bijvoorbeeld mijn idee veranderd over de definiëring van de meest kwetsbaren. Mijn vertrouwen is ook gesterkt om meer samen te werken met universiteiten en onderzoekscentra.


- Enkele deelnemers na de openingsceremonie

Wat is volgens jou de weg die de wereld moet gaan om met hiv/aids af te rekenen?

Er moet op verschillende niveaus stappen genomen worden. Ik geef er een aantal:

  • De verschillende spelers, van donor in het Noorden tot projectmedewerker op het terrein in het Zuiden, zouden beter moeten samenwerken om fondsen te organiseren.
  • Er zou een sterkere wetenschappelijke opvolging moeten zijn om ervaringen en lessen te onthouden en te delen.
  • Er zou breder moeten gekeken worden. Over het algemeen kijken hiv/aids-projecten vaak alleen naar de zieke. Deze wordt dan psychologisch en lichamelijk ondersteund. Eens die persoon zijn/haar leven terug onder controle heeft, is hij of zij geen zieke meer, maar wel nog kwetsbaar en is er nood aan het opleiden van die persoon, het geven van zaden,… zodat hij of zij ook economisch actief kan worden. Het is dus belangrijk om meerdere levensdomeinen te integreren in een hiv/aids-project.
  • Er is nood aan het verbeteren en experimenteren met nieuwe methodes om (nieuwe) risicogroepen te bereiken.
  • Ik denk ook dat er meer middelen nodig zijn voor preventie. Deze preventie zou zich moeten richten op zowel gedragswijzigingen en medische interventies zoals medicatie voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen.

Bedankt Prosper. Geef de strijd nooit op!