Aan de slag in het Ebolacentrum

20 11

Tim Das vertrok begin november naar Sierra Leone om een maand als hulpverlener in het Rode Kruiscentrum voor Ebolapatiënten te werken. Hier kan je zijn vorige blogbericht lezen.

Het centrum in Kenema, Sierra Leone, waar ik een maand als ‘clinical manager’ werk, bestaat uit verschillende delen. Zo is er de ‘low risk zone’ waar alleen personeel mag komen. In deze zone moeten we het beschermende pak niet dragen, wel ziekenhuiskledij en rubberlaarzen. Toch blijft het uitkijken, infectiepreventie is overal een prioriteit.

In het ziekenhuis zelf is beschermende kledij verplicht. Er is een zone waar de mensen verblijven van wie het nog niet zeker is dat ze Ebola hebben (‘probable cases zone’).  Zo verblijft er bijvoorbeeld een kindje van wie de moeder Ebola had. Ze werd gescheiden van haar moeder om te voorkomen dat ze ook besmet wordt. Ondertussen is de moeder genezen, maar omdat het kind in contact is geweest met het virus, moeten we haar drie weken opvolgen om te zien of ze ook ziek zal worden.

Dan is er de zone van de bevestigde Ebolagevallen. Uiteraard dragen we ook daar onze beschermde kledij. Doordat de temperaturen in onze pakken snel oplopen, kunnen we maar maximum 45-60 minuten per keer in de ‘gevarenzones’ blijven.

Daarnaast hoort er bij dit centrum ook een ruimte waar spullen verbrand worden die mogelijk besmet zijn en een begraafplaats. De familie van de overledene krijgt de keuze om hun geliefde in de eigen gemeenschap te laten begraven of bij het centrum. In beide gevallen wordt de begrafenis door hulpverleners uitgevoerd om verdere besmetting tegen te gaan. In de korte periode dat ik hier zit, is het nog niet voorgekomen dat de overledene gerepatrieerd wordt. De familie is meestal zo bang dat ze zelfs niet naar de begrafenis durven komen.

Als clinical manager is het mijn taak om op te volgen hoeveel bedden er beschikbaar zijn, onze stock op te volgen, personeelskwesties op te lossen voor onze lokale medewerkers, en nog veel meer…

Elke ochtend krijg ik telefoontjes om te horen hoeveel plaats we die dag hebben voor nieuwe patiënten in ons centrum. Gisteren had Freetown bijvoorbeeld 26 patiënten die op een bed wachten. We kunnen maar 60 patiënten tegelijkertijd aan en hadden slechts plaats voor 6 nieuwe gevallen… De patiënten worden per ambulance naar ons centrum vervoerd, een rit die makkelijk 6 uur duurt. Vaak vervoert men 6 patiënten tegelijk in de ambulance en is het niet ongewoon dat er onderweg enkelen overlijden.

Ondertussen wordt er gewerkt aan een nieuw centrum in de hoofdstad. De enige manier om de epidemie onder controle te krijgen is door patiënten zo snel mogelijk te isoleren.

De regio waar we werken (Kenema) had geen nieuwe gevallen voor vier dagen op rij. Dat is natuurlijk fantastisch nieuws! Elke dag kunnen we patiënten genezen verklaren. Deze gelukkige momenten houden ons op de been. De patiënten krijgen een certificaat dat ze Ebola overleefd hebben en negatief testten. We brengen deze mensen naar hun gemeenschap waar ze begeleid worden door sociale werkers die hen omhelzen en aanraken zodat de gemeenschap ziet dat deze ex-patiënten niet meer gevaarlijk zijn.

Het werk is zwaar, maar ik kan gelukkig op een fantastisch team rekenen!

Nieuws