Aan de slag in het Ebolacentrum (II)

26 11

Tim Das vertrok begin november naar Sierra Leone om een maand als hoofdverpleger in het Rode Kruiscentrum voor Ebolapatiënten te werken. Hier en hier kan je zijn vorige blogberichten lezen.

De zorg die we in het Ebolacentrum  leveren, is erg basisch. De verpleegkundigen leveren fantastisch werk, maar het is niet mogelijk om langer dan 45-60 minuten in de hogerisicozones te werken omdat de temperaturen in de beschermende kledij snel oplopen. Het is mooi om te zien dat de patiënten vaak voor elkaar zorgen.

Na ongeveer tien dagen aan de slag te zijn in het centrum kreeg ik mijn eerste emotionele crack. Dat kwam door de opname van een tweejarig kind dat nog relatief gezond aankwam in het centrum, maar in acht dagen tijd uit onze handen glipte…De laatste uren lag het kind buiten op de grond, helemaal alleen, happend naar adem. Onze verpleegkundigen deden alles wat ze konden voor het kind met diazepam en morfine, maar omdat we niet zo lang in de gevarenzone kunnen zijn, was het kind vaak alleen.

Dat brak mijn hart. Ik kon alleen vanaf de andere kant van het hek toekijken en haar niet aanraken. Ik moest me even terugtrekken om een paar tranen te plengen.

- Dit kindje van 2 maanden oud testte negatief op Ebola. Ze doet het erg goed, maar is voorlopig gescheiden van haar moeder om te kijken of de ziekte nog bij haar zal uitbreken. Haar  moeder was Ebolapatiënte en is ondertussen hersteld.

’s Avonds komen de hulpverleners samen in de bar om wat te ontspannen en te ‘defusen’. Het is erg moeilijk om steun bij elkaar te vinden wanneer je elkaar niet mag aanraken. Je mag je hand niet op de schouder leggen van een collega of iemand een knuffel geven die het moeilijk heeft.

Maar ons team is geweldig. We doen wat we kunnen en praten zo veel mogelijk om elkaar te helpen. We kunnen hier echt een verschil maken, maar af en toe worden we weer herinnerd aan de prioriteiten van het centrum. Op de eerste plaats komt de veiligheid van het team. Op de tweede plaats het isoleren van patiënten en het voorkomen van een verdere verspreiding in de gemeenschappen. En op de derde plaats komt de zorg voor de patiënten. Dit klinkt erg hard en het is voor een hulpverlener ook erg moeilijk. We proberen toch zo veel mogelijk te werken rond de derde prioriteit, door bijvoorbeeld filmvoorstellingen te organiseren ’s avonds met een wit zeil en een projector. Zo hebben de patiënten wat afleiding.

We trekken ons ook op aan de positieve verhalen. Zo konden we vandaag twee patiënten genezen verklaren. We beseffen ook dat onze hulp heel erg nodig is en zijn blij dat we een bijdrage kunnen leveren. De patiënten zijn ons ook erg dankbaar voor de hulp, dat maakt het allemaal waard.

Nieuws