Goed voornemen voor het nieuwe jaar? Geef bloed in januari!

02/01/16

Mechelen, 2 januari 2016 -  De start van het nieuwe jaar gaat traditioneel gepaard met het maken van goede voornemens. Meer bewegen, een beetje op de lijn letten of stoppen met roken zijn ongetwijfeld de meest gemaakte. Maar er zijn ook heel wat mensen die bij de start van 2016 al meteen in actie schieten en bloed of bloedplaatjes komen geven. Tijdens de eindejaarsperiode zijn deze donoren dan ook extra nodig om de bloedvoorraad op peil te houden.

Het mooiste cadeau 

De periode van geschenklijstjes, feestmenu’s en gezellige familiefeesten zit er bijna op, maar jammer genoeg zijn er ook mensen die 2016 starten in het ziekenhuis én bloed nodig hebben. Na een ongeval, operatie of bevalling bijvoorbeeld. Speciaal om deze moeilijke periode te overbruggen deed het Rode Kruis een warme oproep om bloed te geven op zaterdag 26 december en zaterdag 2 januari.

En of onze oproep beantwoord werd: we bedanken de 2150 donoren (bijna 1.000 op 26 december + 1150 op 2 januari) die op deze speciale dagen langskwamen! Toch heeft het Rode Kruis nog extra donoren nodig tijdens de maand januari.

Bloed geven in januari

Door een mogelijk technisch probleem bij de verwerking van gedoneerd bloed heeft de organisatie beslist om naar schatting 3.000 eenheden rode bloedcellen terug te roepen uit de ziekenhuizen. Rode Kruis-Vlaanderen doet dit in het belang van de patiënten: het bloed dat zij krijgen moet veilig zijn. Het spreekt met andere woorden voor zich dat de bloedvoorraad nu nog extra onder druk komt te staan en we in de loop van januari de voorraad opnieuw moeten aanvullen. En daarvoor rekenen we - opnieuw – op jouw hulp!

Ontdek wanneer je in januari bloed kan geven op www.rodekruis.be/wat-kan-jij-doen/geef-bloed/waar-bloed-geven. Je vindt er een overzicht van alle mobiele bloedinzamelingen en de openingsuren en adressen van de 11 donorcentra.

Op voorhand checken of je in aanmerking komt om bloed te geven? Dat kan via de donorzelftest.


Verwante items

 • Mechelen/Gent, 22 september 2016 – Of je het nu wil of niet, vroeg of laat komt iedereen van ons wel in aanraking met de ‘zorgsector’. En dan kan die aanraking maar best op een zo professioneel mogelijke maar bovenal menselijke en kwaliteitsvolle manier gebeuren. De evoluties binnen zorg volgen…

  Lees meer...
 • Mechelen, 15 september 2016 - Bijna dag op dag één jaar na de opening van het eerste noodopvangkamp voor asielzoekers in Sijsele is Rode Kruis-Vlaanderen begonnen met de gefaseerde sluiting van 9 van de 11 noodopvangcentra.    

  Lees meer...
 • Brugge, 8 september 2016 -  Vandaag daagt Rode Kruis-Vlaanderen Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits uit om zélf plaats te nemen op de schoolbanken. Zij krijgt in primeur de nieuwste eerstehulptechnieken aangeleerd die Rode Kruis-Vlaanderen aan meer dan 40.000 Vlamingen wil…

  Lees meer...
 • An Luyten

  Pers & mediarelaties
  Tel. 015 44 35 08
  GSM 0471 62 29 70

  contacteer mij

Contacteer onze persdienst

Schrijf je in op onze nieuwsbrief: