Tips om bloedarmoede te voorkomen

28/01/16

Af en toe krijgen we donoren over de vloer met bloedarmoede.  Dit betekent dat de totale hoeveelheid hemoglobine in het lichaam verlaagd is. Voor de aanmaak van rode bloedcellen zijn heel wat bouwstoffen nodig zoals vitaminen (B,C), mineralen (ijzer, kobal, magnesium) en aminozuren.  Ijzergebrek is een frequente oorzaak van een verlaagd hemoglobine en vrouwen in de vruchtbare levensfase zijn hiervoor door het menstrueel bloedverlies kwetsbaarder dan mannen.

Hoe bloedarmoede voorkomen?

  • Zorg voor een gevarieerde, gezonde voeding.

  • Eet regelmatig rood vlees, gevogelte of vis (bron van ijzer en vitamine B12).

  • Zet  regelmatig peulvruchten (bruine en witte bonen, linzen en sojabonen) en groene groenten (broccoli, doperwten, spruiten, ..) op het menu want zij zijn rijk aan ijzer.

  • Eet regelmatig fruit (vitamine C) en kies voor volkoren brood.

  • Eet af en toe een handje notenmix voor een extra inname van foliumzuur.

 


Verwante items

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: