Tips om blaren te vermijden tijdens Dodentocht

07/08/16

Vrijdagavond 12 augustus wordt het startschot gegeven voor de 47ste editie van de Dodentocht. Opnieuw staan dan meer dan 10.000 wandelaars klaar om (hopelijk) een dag én 100 km later de finish te halen. Een prachtprestatie natuurlijk, maar sommige wandelaars moeten er wat voor over hebben om de eindmeet te bereiken. Pijnlijke voeten en blaren loeren  twee dagen constant om de hoek. Om dit leed enigszins te verzachten, bezorgen wij de deelnemers alvast enkele preventieve tips.

Wat zijn blaren?

Door wrijving ontstaat er een vochtblaar op je voet. Door diezelfde wrijving zijn blaren vaak hinderlijk én bestaat de kans dat ze spontaan scheuren. Heb je geen last van de blaar? Laat hem dan intact. Tijdens de Dodentocht is de kans echter groot dat de blaar gaat scheuren in je schoen en dan prik je de blaar beter open. Hiervoor kan je steeds terecht op één van onze hulpposten ter plekke (bekijk het parcours Dodentocht).

Hoe blaren voorkomen?

 • Verklein de kans op blaren door eerst een dunne sok aan te trekken en daarboven een dikke wollen sok.
 • Zorg dat je schoenen voldoende ingelopen zijn vooraleer je aan de Dodentocht begint.
 • Zorg dat je schoenen en sokken droog zijn én blijven (voorzie sowieso voldoende reservesokken).
 • Het dragen van sokken in polyester, vermindert de kans dat je blaren oploopt.
 • Er bestaan producten (spray, crèmes, pleisters) voor je voeten die soms helpen om blaren te voorkomen. Vraag zeker raad aan je huisarts of apotheker indien je hier meer info over wenst.

Andere ongemakken voorkomen?

 • Voorzie warme kledij voor 's avonds en 's nachts.
 • Denk eraan om voldoende te drinken gedurende de 100 km. Alcoholische dranken laat je beter achterwege!
 • Eet op geregelde tijdstippen zodat je opnieuw energie krijgt. Op verschillende controleposten krijg je iets lekkers aangeboden.
 • Wil je natte schoenen zoveel mogelijk vermijden? Zorg dan voor een (zak)lamp zodat je 's nachts ziet waar je stapt.
 • Zorg ervoor dat je rugzak niet té zwaar wordt, want die kan al na enkele kilometers beginnen wegen (letterlijk en figuurlijk).

 

Toch last van blaren?

Krijg je onderweg toch last van blaren of andere ongemakken? Ga langs in één van onze hulpposten. Daar staan onze 300 vrijwilligers klaar om jou te helpen…

In 2015 passeerden zo iets meer dan 2.750 mensen in één van onze 10 hulpposten voor verzorging. De meeste onder hen kwamen langs met blaren, anderen konden dan weer een stevige massage gebruiken.  

Wil je na de Dodentocht je blaren op een correcte manier verzorgen? Check dan onze verzorgingstips.

 


Verwante items

 • Tijdens de opleiding Train the Trainer krijgen leerkrachten al het nodige aangeleerd om op hun beurt leerlingen eerste hulp te leren. Vorig jaar konden we dankzij de financiële steun van AG Insurance 30 opleidingen geven. Een beperkt aantal op het eerste zicht, maar deze 30 cursussen brengen een…

  Lees meer...
 • Afgelopen zaterdag 3 september waren ook wij aanwezig op het terrein van Laundry Day, het festival dat traditioneel het einde van een zomer vol events en festivals afsluit.  Een zomer waarin onze vrijwilligers naar goede gewoonte steeds klaar stonden om te helpen waar nodig. En of we geholpen…

  Lees meer...
 •     Maarten is 21 jaar, student leerkracht lager onderwijs én vrijwilliger bij Rode Kruis-Kortrijk. Op zich geen uitzonderlijk feit, maar wist je dat hij vanop de fiets andere mensen helpt? Samen met enkele collega's fietst hij geregeld rond op festivals en events om hulp te bieden op plaatsen…

  Lees meer...

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: