Rode Kruis eist staakt-het-vuren in Jemen

07/04/15

 

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) eist een staakt-het-vuren van minstens 24 uur in Jemen. Door de hevige luchtaanvallen en grondgevechten zijn de hoofdstad Sanaa en de zuidelijke havenstad Aden zo goed als volledig afgesloten van de buitenwereld. Water, voedsel en brandstof raken snel op. De meeste inwoners zitten zonder onderdak of stroom. Er zijn ook te weinig medicijnen en medisch materiaal. Het is een humanitaire ramp die al aan honderden mensen het leven heeft gekost.

Hulpgoederen zijn er, maar moeten tot bij de mensen raken

Het Rode Kruis staat klaar om medische en andere hulpgoederen te verdelen onder de getroffen bevolking, maar eist daarvoor een staakt-het-vuren van minstens 24 uur, zodat de verdeling veilig kan verlopen. Dat is geen overbodige luxe: op 3 april werden nog twee broers doodgeschoten terwijl zij in Aden gewonde mensen probeerden te evacueren. Zij werkten allebei voor de Jemenitische Rode Halve Maan en waren beschermd door het embleem dat ze droegen. In de praktijk worden hulpverleners vaak bewust in het vizier genomen, wat in strijd is met het Internationaal Humanitair Recht.

Saudi-Arabië, dat bombardementen uitvoert tegen de Houthis in Jemen, had het Rode Kruis toestemming gegeven om een vliegtuig met hulpgoederen naar Sanaa te brengen, maar het vliegveld is zo zwaar beschadigd dat dit onmogelijk was. Op dit moment wordt gezocht naar een andere manier om de stad binnen te raken. Er wordt ook verder onderhandeld om toegang tot Aden te verkrijgen.

 


Verwante items

  • UPDATE - 15 december 19u Samen met de Syrische Rode Halve Maan slaagde het ICRC erin om 1.000 burgers, waaronder 300 kinderen en 28 gewonden, te evacueren in Oost-Aleppo. Today the @ICRC and @SYRedCrescent began a life-saving operation, evacuating people from eastern Aleppo.

    Lees meer...
  • De Iraakse Rode Halve Maan is erin geslaagd om voor het eerst verschillende gemeenschappen in Mosul te bereiken. De hulpverleners konden op die manier hulpgoederen en eerste hulp bieden aan families die al meer dan een maand zonder eten gevangen zitten in de stad. Het konvooi was geladen met…

    Lees meer...
  • Oorlogen en menselijk leed zijn misschien niet helemaal nieuw, maar het bombarderen van ziekenhuizen? Seksueel geweld als wapen? De massale vlucht van burgers? We lijken er bijna gevoelloos voor. Er zijn nochtans regels. Het internationaal humanitair recht of de regels van de oorlog bieden…

    Lees meer...

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: