Opnieuw dringend nood aan AB plasma

31/07/17

De voorraad AB plasma staat onder druk. Dit komt omdat er een zogenaamde ‘plasmawisseling’ aan de gang is bij één patiënt. Na een eerste oproep op 19 juli lanceren we terug een oproep, omdat de behandeling van de patiënt terug opgestart werd.

Twee dagen na de oproep hebben we 1.008 plasmazakjes ingezameld en werden er 37% meer afspraken gemaakt om te komen helpen doneren! De inzet van de Vlaming is hartverwarmend! Toch is de voorraad nog kritiek. Slechts 5% van de bevolking heeft de bloedgroep die levensnoodzakelijk is voor de plasmawisseling van onze AB-patiënt.

Ziek plasma vervangen

Plasma is de vloeistof in het bloed waarin de bloedcellen circuleren. Soms kan dat plasma in een menselijk lichaam ‘ziek’ worden omdat het teveel schadelijke stoffen of te veel eiwitten bevat. Het plasma verdikt dan en wordt stroperig. Ziek plasma moet vervangen worden door donorplasma.

Bij deze ene patiënt werd er de voorbije weken per dag tot 15 zakken donorplasma toegediend om hem/haar in leven te houden. Dit is een zeer uitzonderlijke situatie die maakt dat de voorraad van AB plasma zienderogen slinkt.

Oproep om dringend te komen doneren

Vandaar ook deze oproep aan mensen die de bloedgroep AB hebben om vandaag, morgen of volgende week plasma te komen geven in een donorcentrum van Rode Kruis-Vlaanderen.

Zoek donorcentrum in de buurt

 


Verwante items

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: