Ook IFRC biedt het hoofd aan klimaatwijziging

30/11/15

De effecten die de klimaatverandering met zich meebrengt, hebben nu al een grotere impact op de meest kwestbaren op aarde. Vooral voor gemeenschappen op enkele kleine eilandjes in de Grote Oceaan zijn de effecten nu reeds voelbaar. De Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) probeert in die gebieden de risico's die gepaard gaan met natuurrampen - veroorzaakt door de klimaatwijziging -  te verkleinen.

Al jaren bieden de inwoners van eilanden zoals Fiji, Samoa,Kiribati en de Salomonseilanden,  het hoofd aan de vele veranderingen in hun omgeving. Een sterk samenhorigheidsgevoel en heel wat kennis ter zake zorgen ervoor dat de bewoners zich steeds opnieuw kunnen aanpassen aan de nieuwe leefomstandigheden. De Internationale Rode Kruisfederatie bouwt verder op die veerkracht om mogelijke gevolgen van natuurrumpen te verminderen én aan te pakken.

Op de eilanden in de Grote Oceaan komen steeds vaker allesvernietigende stormen en langere periodes van droogte voor. Dit heeft niet alleen een invloed op het dagelijkse leven van de inwoners, ook op economisch vlak heeft dit alles zijn impact. Daarom is het Rode Kruis steeds ter plaatse voor, tijdens én na een ramp.

Wat zijn de risico's en hoe helpt de IFRC?

De Internationale Rode Kruisfederatie werkt samen met overheden en gemeenschappen om sterker te staan en de risico's bij een ramp te beperken.

 • In Samao leert het lokale Rode Kruis inwoners hoe groenten geteeld moeten worden. Ze voorzien in zaden, bemesting en plantjes. Verder worden er waterreservoirs geïnstalleerd om regenwater op te vangen.
 • In Fiji zijn er vaak overstromingen. Dit in combinatie met een gebrek aan riolering zorgt voor een continue stroom van uitwerpselen door de straten. Het Rode Kruis in Fiji helpt mee huizen te bouwen op palen. Op die manier hoopt men de schade bij overstromingen te beperken. Ieder jaar opnieuw stijgt de zeespiegel echter waardoor het probleem grotendeels blijft. Het Rode Kruis voorziet daarom een training in noodhulp voor vrijwilligers. Zo weten ze hoe te handelen in geval van nood.
 • In Kiribati overstromen huizen afgelopen tien jaar steeds vaker. Hierdoor wordt het moeilijker om iedere keer opnieuw alles te herstellen. De overstromingen zorgen bovendien voor een vuilnisprobleem op het eiland omdat alles op de grond meegesleurd wordt. Hierdoor raakt het water in waterputten besmet. De overheid biedt proper water aan, maar dit is vaak niet genoeg voor een volledige gemeenschap.
 • In Salomon krijgen de kinderen op school de risico's van een ramp aangeleerd door het Rode Kruis en leren ze hoe die verminderd kunnen worden. Ook hier zijn de waterputten vaak vervuild door het zeewater.

In 2002 werd in Nederaland het Red Cross/Red Crescent Climate Centra opgericht waar gewerkt wordt rond "vier A's":

 • Awareness: informatie en opleidingen aanbieden omtrent de klimaatwijziging en het extreme weer dat hiermee gepaard gaat.
 • Action: ondersteunen van specifieke ontwikkelingen om in te grijpen wanneer zich een ramp voordoet.
 • Advocacy: overheden op de hoogte brengen van de impact van klimaatwijziging op kwetsbare mensen en ervaringen in risicoreductie-programma's delen.
 • Analyses: het analyseren van de risico's die gepaard gaan met de klimaatwijziging én het bespreken van uitgevoerde maatregelen.

Meer info: www.climatecentre.org


Verwante items

 • Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo breidt de humanitaire hulp aan Syrische vluchtelingen in Jordanië uit van 6 miljoen euro naar 10 miljoen euro. De vier miljoen extra middelen gaan naar Unicef, het Internationale Rode Kruis (ICRC) en 'cash vouchers'. De minister kondigde het…

  Lees meer...
 • De inwoners van Mosul (Irak) staan voor een onmogelijke keuze nu de gevechten er steeds heviger worden. Ofwel ontvluchten ze hun land, ofwel blijven ze bang afwachten. In beide gevallen kunnen de gevolgen bijzonder zwaar zijn. Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) roept alle betrokken…

  Lees meer...
 • Vrijdag 21 oktober - Orkaan Haima heeft de Filipijnen ondertussen verlaten maar richtte tijdens haar doortocht veel schade aan. Het gaat hierbij vooral over materiële schade zoals omgewaaide elektriciteitsmasten, afgerukte daken, vernielde gebouwen en overstroomde gronden. Volgens de lokale…

  Lees meer...
 • De toekomst van meer dan 1 miljoen mensen in Mosoel, Irak, is bijzonder onzeker nu de gevechten er steeds heviger worden.  Hoewel iedereen het recht heeft om op de vlucht te slaan, zullen velen ervoor kiezen om de gevaarlijke tocht met als eindpunt een ongekende bestemming niet te…

  Lees meer...
 • Het Wereldrampenrapport van de Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) toont aan dat vorig jaar wereldwijd bijna 98,6 miljoen mensen getroffen werden door een ramp. Het klimaat speelde in 92% van deze rampen een grote rol. 40,8 miljoen mensen raakten vorig jaar ontheemd in eigen land omwille van…

  Lees meer...
 • Vandaag sluit het noodopvangcentrum in Sijsele officieel de deuren. Bewoners die er nog verbleven kregen eerder deze maand al een plekje toegewezen in één van de reguliere opvangcentra, maar afgelopen week werd er nog hard gewerkt om het voormalige militaire kwartier leeg te halen. Begin september…

  Lees meer...
 • Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Kernwapens roepen de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging alle staten op om de onderhandelingen omtrent een verbod op het gebruik van nucleaire wapens op te starten en dit in overeenstemming met de bestaande engagementen. De oproep…

  Lees meer...

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: