Ook IFRC biedt het hoofd aan klimaatwijziging

30/11/15

De effecten die de klimaatverandering met zich meebrengt, hebben nu al een grotere impact op de meest kwestbaren op aarde. Vooral voor gemeenschappen op enkele kleine eilandjes in de Grote Oceaan zijn de effecten nu reeds voelbaar. De Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) probeert in die gebieden de risico's die gepaard gaan met natuurrampen - veroorzaakt door de klimaatwijziging -  te verkleinen.

Al jaren bieden de inwoners van eilanden zoals Fiji, Samoa,Kiribati en de Salomonseilanden,  het hoofd aan de vele veranderingen in hun omgeving. Een sterk samenhorigheidsgevoel en heel wat kennis ter zake zorgen ervoor dat de bewoners zich steeds opnieuw kunnen aanpassen aan de nieuwe leefomstandigheden. De Internationale Rode Kruisfederatie bouwt verder op die veerkracht om mogelijke gevolgen van natuurrumpen te verminderen én aan te pakken.

Op de eilanden in de Grote Oceaan komen steeds vaker allesvernietigende stormen en langere periodes van droogte voor. Dit heeft niet alleen een invloed op het dagelijkse leven van de inwoners, ook op economisch vlak heeft dit alles zijn impact. Daarom is het Rode Kruis steeds ter plaatse voor, tijdens én na een ramp.

Wat zijn de risico's en hoe helpt de IFRC?

De Internationale Rode Kruisfederatie werkt samen met overheden en gemeenschappen om sterker te staan en de risico's bij een ramp te beperken.

 • In Samao leert het lokale Rode Kruis inwoners hoe groenten geteeld moeten worden. Ze voorzien in zaden, bemesting en plantjes. Verder worden er waterreservoirs geïnstalleerd om regenwater op te vangen.
 • In Fiji zijn er vaak overstromingen. Dit in combinatie met een gebrek aan riolering zorgt voor een continue stroom van uitwerpselen door de straten. Het Rode Kruis in Fiji helpt mee huizen te bouwen op palen. Op die manier hoopt men de schade bij overstromingen te beperken. Ieder jaar opnieuw stijgt de zeespiegel echter waardoor het probleem grotendeels blijft. Het Rode Kruis voorziet daarom een training in noodhulp voor vrijwilligers. Zo weten ze hoe te handelen in geval van nood.
 • In Kiribati overstromen huizen afgelopen tien jaar steeds vaker. Hierdoor wordt het moeilijker om iedere keer opnieuw alles te herstellen. De overstromingen zorgen bovendien voor een vuilnisprobleem op het eiland omdat alles op de grond meegesleurd wordt. Hierdoor raakt het water in waterputten besmet. De overheid biedt proper water aan, maar dit is vaak niet genoeg voor een volledige gemeenschap.
 • In Salomon krijgen de kinderen op school de risico's van een ramp aangeleerd door het Rode Kruis en leren ze hoe die verminderd kunnen worden. Ook hier zijn de waterputten vaak vervuild door het zeewater.

In 2002 werd in Nederaland het Red Cross/Red Crescent Climate Centra opgericht waar gewerkt wordt rond "vier A's":

 • Awareness: informatie en opleidingen aanbieden omtrent de klimaatwijziging en het extreme weer dat hiermee gepaard gaat.
 • Action: ondersteunen van specifieke ontwikkelingen om in te grijpen wanneer zich een ramp voordoet.
 • Advocacy: overheden op de hoogte brengen van de impact van klimaatwijziging op kwetsbare mensen en ervaringen in risicoreductie-programma's delen.
 • Analyses: het analyseren van de risico's die gepaard gaan met de klimaatwijziging én het bespreken van uitgevoerde maatregelen.

Meer info: www.climatecentre.org


Verwante items

 • Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Kernwapens roepen de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging alle staten op om de onderhandelingen omtrent een verbod op het gebruik van nucleaire wapens op te starten en dit in overeenstemming met de bestaande engagementen. De oproep…

  Lees meer...
 • Stap mee aan boord van de Responder en ontdek hoe het reddingsschip van het Italiaanse Rode Kruis en Migrant Offshore Aid Station (MOAS) sinds eind augustus al meer dan 1.500 vluchtelingen kon redden op zee.  Eugenio Venturo van het Rode Kruis staat op de uitkijk en zoekt naar een 'iets' dat…

  Lees meer...
 • Enkele uren nadat gisteren een einde kwam aan het staakt-het-vuren in Syrië werd een hulpkonvooi van de Verenigde Naties en de Syrische Rode Halve Maan getroffen door een luchtaanval.  Het hulpkonvooi, bestaande uit 31 vrachtwagens, was onderweg naar Aleppo om daar 78.000 mensen te voorzien van…

  Lees meer...
 • De Syrische Rode Halve Maan en de Verenigde Naties zijn erin geslaagd om gisteren, zondag 18 september, enkel steden in Syrië te bevoorraden met humanitaire hulp. Eindelijk goed nieuws sinds het staakt-het-vuren vorige week van start ging.

  Lees meer...
 • Amina is nog maar 12 maanden oud, maar toch is zij één van de vele slachtoffers van het langdurige conflict in Somalië. Gevechten zijn er al decennia bezig waardoor er niet alleen oorlogsslachtoffers vallen, maar ook het dagelijkse leven in zijn meeste elementaire vorm wordt verstoord: moeders…

  Lees meer...
 • Bijna dag op dag één jaar na de opening van het eerste noodopvangkamp voor asielzoekers gaan de deuren van de opvangplaats in Sijsele opnieuw dicht. De komende maanden volgen ook andere centra die afgelopen jaar in het kader van de meest recente asielcrisis geopend werden. In de reguliere centra…

  Lees meer...
 • Vier fiere Congolese atleten zijn klaar om hun land te verdedigen tijdens de Paralympische Spelen in Rio van 7 tot 18 september en dat dankzij de steun van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) en het Paralympische bestuur. Ik had nooit gedacht zo ver te geraken, dus ik ben meer…

  Lees meer...

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: