Noodoproep om zikavirus te bestrijden

02/02/16

De Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) lanceert een noodoproep om het zikavirus in Amerika te bestrijden. Omdat het virus ondertussen mensen besmet heeft in 24 landen van Midden- en Zuid-Amerika heeft de IFRC zo'n 2.100.000 euro nodig.

De Internationale Rode Kruisfederatie is niet alleen bezorgd omwille van het aantal besmettingen maar ook omwille van de snelle verspreiding van de ziekte en het mogelijke risico voor zwangere vrouwen. Wanneer zij besmet raken, loopt hun baby meer kans op verlamming en een te kleine schedel. Hoewel iedereen vatbaar is voor het virus, zijn het toch vooral de meest kwetsbare en meest arme mensen die getroffen worden.

De (Aedes aegypti)mug bestrijden en maatregelen nemen om de armoede in te dijken, zijn de enige opties die we hebben.
Walter Cotte, directeur IFRC in Amerika

Door bestrijdingsprogramma's en bewustwordingscampagnes op te zetten hoopt de IFRC het virus terug te dringen: "We moeten preventief reageren op geïsoleerde uitbraken van het zikavirus om verdere verspreiding te voorkomen. Maar er moet ook nagedacht worden op lange termijn. Een investering van de sanitaire voorzieningen bijvoorbeeld kan ervoor zorgen dat de mug minder kans heeft om te broeden."

Hoewel de kans dat iemand besmet raakt via bloed heel klein is, heeft het Amerikaanse Rode Kruis bloeddonoren intussen opgeroepen om minstens vier weken te wachten met een donatie als ze in een gebied geweest zijn waar het zikavirus voorkomt.

Heb je buiten Europa gereisd? Dan moet je bij ons sowieso minstens 28 dagen na je terugkeer wachten voor je opnieuw bloed, plasma of plaatjes mag geven. Afhankelijk van waar je op reis bent geweest, kan de wachtperiode oplopen tot zes maanden. Tip: informeer je enkele dagen voor je gaat doneren.

 


Verwante items

 • Heel wat gezinnen die op de vlucht sloegen voor de gevechten in Mosoel en omliggende steden arriveren stilaan in de opgestartte opvangkampen. Velen onder hen hebben niets anders mee dan de kleren die ze aanhebben. In de kampen krijgen ze eten en hulpgoederen van de Iraakse Rode Halve Maanbeweging…

  Lees meer...
 • Vrijdag 21 oktober - Orkaan Haima heeft de Filipijnen ondertussen verlaten maar richtte tijdens haar doortocht veel schade aan. Het gaat hierbij vooral over materiële schade zoals omgewaaide elektriciteitsmasten, afgerukte daken, vernielde gebouwen en overstroomde gronden. Volgens de lokale…

  Lees meer...
 • Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Kernwapens roepen de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging alle staten op om de onderhandelingen omtrent een verbod op het gebruik van nucleaire wapens op te starten en dit in overeenstemming met de bestaande engagementen. De oproep…

  Lees meer...
 • Het zachte weer van afgelopen dagen zorgt ervoor dat opnieuw meer mensen de oversteek van de Middellandse Zee wagen, op zoek naar een veilige toekomst in Europa.  Afgelopen maandag konden 350 vluchtelingen gered worden terwijl ze in onveilige omstandigheden op weg waren van Libië naar Italië.

  Lees meer...

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: