Nepal: 1 maand later

23/05/15

Nu zondag is het precies 1 maand geleden dat Nepal zwaar getroffen werd door een aardbeving met een sterkte van 7,8 op de schaal van richter. De cijfers na de aardbeving zijn hallucinant: meer dan 8500 mensen zijn omgekomen, bijna 20.000 raakten ernstig gewond. Meer dan een half miljoen huizen zijn volledig verwoest en nog eens 300.000 beschadigd. Het Belgische Rode Kruis heeft ondertussen meer dan één miljoen euro ingezameld om Nepal te helpen.

Rode Kruis belooft steun op lange termijn

1 maand later is het Rode Kruis nog steeds ter plekke om verder te bouwen aan noodhulp. Iedere dag breiden we onze operaties uit en bereiken we meer mensen. Broodnodig als je weet dan 1 op 4 mensen in Nepal getroffen werden door de aardbeving.

Het Internationale Rode Kruis blijft de situatie met argusogen volgen nu het regenseizoen er staat aan te komen. Bergdorpen worden hierdoor extreem kwetsbaar en kunnen door hevige regenval helemaal afgesloten worden van de buitenwereld. Hoe langer zij in onhygiënische en onveilige omstandigheden moeten leven, hoe groter de kans op allerlei ziektes.

Maar het Rode Kruis belooft ook steun op lange termijn. De Nepalezen staan klaar om aan de heropbouw van hun land te beginnen en daar steken we een handje toe door hen te voorzien van gereedschap, materiaal en technisch advies. Op weg naar veiligere huizen én een nieuw leven dus! En daar hoort ook mentale ondersteuning bij om het trauma dat de aardbevingen met zich meebracht te verwerken.

 

Bekijk ook 1 maand Nepal in beeld

Zie ook: Meer dan 1 miljoen euro om Nepal te helpen


Verwante items

 • Gisteren werd Nieuw-Zeeland getroffen door een hevige aardbeving met een kracht van 7,9 op de Schaal van Richter. In de nasleep hiervan werd een tsunamialarm afgekondigd voor de volledige kuststreek van het land. Het Nieuw-Zeelandse ministerie voor Civiele Bescherming en Rampen Management (MCDEM)…

  Lees meer...
 • Italië wordt sinds deze zomer opgeschrikt door verschillende aardbevingen. De eerste van de reeks aardbevingen dateert van 24 augustus waarbij bijna 300 mensen om het leven kwamen. Afgelopen weekend werd Italië opnieuw getroffen door een zeer zware beving, waarbij als bij wonder geen gewonden…

  Lees meer...
 • De Syrische Rode Halve Maan en de Verenigde Naties zijn erin geslaagd om gisteren, zondag 18 september, enkel steden in Syrië te bevoorraden met humanitaire hulp. Eindelijk goed nieuws sinds het staakt-het-vuren vorige week van start ging.

  Lees meer...
 • Donderdag 1 september - Meer dan een week na de zware aardbeving in Italië is het aantal dodelijke slachtoffers gestegen tot 292. Daarnaast zijn 2.925 mensen hun huis noodgedwongen ontvlucht en wordt er nog steeds gezocht naar vermisten. Het Italiaanse Rode Kruis mobiliseerde meteen na de…

  Lees meer...

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: