Europese Hof van Justitie spreekt zich uit over bloeddonatie door mannen die seks hebben met mannen

29/04/15

 

Op 29 april velde het Hof van Justitie van de Europese Unie een arrest in de zaak Geoffrey Léger.

Léger wilde in 2009 bloed doneren in Metz, maar werd geweigerd als donor omdat hij een seksuele relatie had met een andere man. Hij ging hiertegen in beroep bij het Tribunal administratif de Strasbourg. Deze rechtbank vroeg raad aan het Europese hooggerechtshof.

Volgens een richtlijn van de Europese Unie moeten mensen die door hun seksueel gedrag grote risico’s lopen op ernstige bloedoverdraagbare infectieziekten, permanent worden uitgesloten. De vraag voor het Hof was of seks tussen mannen daar onder valt of niet.

Het Hof heeft geoordeeld dat permanente uitsluiting van mannen die seks hebben met mannen gerechtvaardigd kan zijn, maar dat het cijfermateriaal wel moet aantonen dat er voor deze mannen inderdaad een groot risico op infectieziekten bestaat.

Dit betekent dat EU-lidstaten mannen die seks hebben met mannen mogen uitsluiten van bloeddonatie, als zij met epidemiologische cijfers kunnen aantonen dat deze mensen een groot risico lopen op infectieziekten zoals HIV. In het geval van Frankrijk is de kans op besmetting met HIV bij deze mannen 200 keer hoger dan bij heteroseksuele mannen.

Rode Kruis-Vlaanderen is tevreden dat de rechtbank haar oordeel wil baseren op wetenschappelijke, medische gegevens.

De situatie in België

In België geldt een levenslange uitsluiting op bloeddonatie voor mannen die seks hebben, wat niet hetzelfde is als een levenslange uitsluiting voor holebi's: zo mogen lesbische vrouwen wel bloed doneren, omdat zij geen verhoogd risico lopen op infecties. De uitsluiting van homoseksuele mannen is een regel die vaak op verontwaardiging onthaald wordt door mannen die bloed willen geven en zichzelf gediscrimineerd voelen.

Het is belangrijk om aan te stippen dat deze uitsluiting gebaseerd is op de federale wet van 5 juli 1994 en het KB van 1 februari 2005, waarin seks tussen mannen op grond van epidemiologische cijfers wordt gedefinieerd als een “groot risico”. Dit betekent dat de beslissing om de regelgeving al dan niet te veranderen, niet bij het Rode Kruis ligt, maar bij het ministerie van Volksgezondheid en de Hoge Gezondheidsraad.

Het Rode Kruis verrichtte onlangs nog een systematische literatuurstudie over deze kwestie, om de discussie beter wetenschappelijk te onderbouwen. Bij gebrek aan eenduidige resultaten van deze studie blijft het echter noodzakelijk om ons te baseren op de bestaande cijfers.

-          50,6 % van de nieuwe infecties met hiv in 2013 kwamen voor bij mannen die seks hebben met mannen

-          Van de nieuwe infecties bij mannen was 70% van de gevallen het gevolg van seks met een andere man

-          Deze cijfers gaan in stijgende lijn: in de periode van 2010 tot 2012 ging het nog over 66% van de infecties bij mannen.

Een emotioneel debat

Dit cijfermateriaal gaat natuurlijk meteen over een volledige groep mensen. Rode Kruis-Vlaanderen begrijpt uiteraard dat heel veel homoseksuele mannen inderdaad veilig vrijen en/of monogaam zijn en we snappen dus ook de emoties die hiermee gepaard gaan. Maar helaas is het niet haalbaar voor onze artsen om individuele inschattingen te maken over het mogelijke risicogedrag van elke donor zich aanbiedt. We gaan hierbij uit van het recht van een patiënt om veilig bloed te krijgen, en niet van het recht om bloed te mogen geven.

 


Verwante items

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: