Een beroerte: symptomen herkennen is levens redden

28/10/16

Zaterdag 29 oktober 2016 is het Wereld Beroertedag. Ken jij alle symptomen van een beroerte? Hopelijk wel, want hoe sneller een slachtoffer door gespecialiseerde hulp behandeld wordt, hoe kleiner de schade op blijvende hersenschade.

De symptomen

Door de FAST-test uit te voeren kan je nagaan of iemand in jouw buurt een beroerte heeft. FAST staat voor Face Arm Speech Time. Als de persoon in kwestie één of meer van onderstaande opdrachtjes niet kan uitvoeren, is de kans groot dat hij of zij een beroerte heeft.

  • Face: controleer of de mond van het slachtoffer scheef staat en of er een mondhoek naar beneden hangt. Vraag hem om te lachen of om zijn tanden te laten zien.

  • Arm: controleer of een arm (of been) verlamd is. Vraag aan het slachtoffer om de ogen dicht te houden en beide armen voor zich uit te strekken met de handpalmen naar boven. Observeer goed. Bijvoorbeeld: blijft de rechterarm hangen of beweegt deze arm slechts even en zakt hij dan weer naar beneden?

  • Speech: ga na of het slachtoffer moeite heeft met spreken. Laat desnoods een zin herhalen of stel vragen.

  • Time: probeer te weten te komen hoe lang deze klachten al duren. Hoe sneller een slachtoffer door gespecialiseerde hulp behandeld wordt, hoe kleiner de kans op blijvende hersenschade. Als de medische behandeling binnen de 3 uur start, is de kans op herstel merkelijk groter.

Wat te doen bij een beroerte?

  • Controleer bewustzijn en ademhaling en blijf het slachtoffer evalueren.
  • Alarmeer 112.
  • Laat het slachtoffer rusten en geen inspanningen meer doen. Installeer hem in een comfortabele zittende houding. Als het toch nodig is om hem te verplaatsen, ondersteun hem dan aan de verlamde zijde.
  • Geef het slachtoffer geen eten of drinken. De kans bestaat dat hij zich verslikt.
  • Blijf rustig tegen het slachtoffer praten. Houd er rekening mee dat het slachtoffer zelf soms heel moeilijk of niet kan praten en angstig is.

Wist je dat?

Wist je dat vrouwen meer kans lopen op een beroerte? Bovendien herstellen vrouwen minder makkelijk van een beroerte dan mannen en loopt het vaker dan bij mannen fataal af.

 

Meer info over World Stroke Day

 

 

 


Verwante items

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: