Dit moet je doen bij een tekenbeet!

31/03/17

Die warme winters van afgelopen jaren zijn best fijn voor ons, maar ze zorgen er wel voor dat we af te rekenen krijgen met steeds meer teken. Op tien jaar tijd is hun aantal zelfs verdubbeld tot verdrievoudigd.

Je vindt deze diertjes vooral terug op vochtige plaatsen met veel begroeiing. Weet je op voorhand dat je op zo’n plek gaat wandelen? Of laat de jeugdbeweging weten dat jouw kinderen een tocht door het bos zullen maken? Kies dan preventief voor een lange broek en trek kousen over de pijpen. Ga nadien ook altijd even controleren of er nergens een teek op het lichaam zit. Een teek zal bij voorkeur in de nek, onder de oksels, in de knieholten, in de liesstreek, op het hoofd of op de enkels zitten.

Teek gespot!?

  • Verwijder de teek zo snel mogelijk met een tekentang. Er bestaan verschillende modellen tekentangen: je kan kiezen voor een grijptangetje of voor een ‘koevoetmodel'. Het koevoetmodel geeft de beste resultaten. Knijp niet op het lichaam van de teek.

  • Als je een tekentang type ‘grijptangetje’ gebruikt, trek de teek recht uit de huid. Gebruik je een tekentang type koevoet, maak een draaiende beweging om de teek te verwijderen.

  • Reinig de wonde uitgebreid met water en ontsmet nadien.

  • Gebruik geen alcohol of andere producten om de teek te verdoven.

  • Bewerk de teek niet met een lucifer of sigaret.

  • Noteer de datum en de plaats van de beet.

Naar de dokter

  • Als je de weken na de tekenbeet een abnormale huidverandering opmerkt.
  • Als je andere ziektetekens krijgt (bijvoorbeeld koorts en gewrichtspijn).

Stuur 'm op!

Gebeten door een teek en het beestje weggehaald met een tekentang? Gooi het niet weg. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) wil het graag onderzoeken en roept daarom op om teken op te sturen. 

Teken zijn eigenlijk bloedzuigende parasieten en kunnen besmet zijn door meerdere ziekteverwekkers die via een beet kunnen worden overgedragen op de mens (zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme). Na een tekenbeet bedraagt het risico op de ontwikkeling van de ziekte ongeveer 1 à 2%.

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid start daarom een nieuwe studie om een duidelijker beeld te krijgen van het voorkomen van verschillende ziekteverwekkers in ons land. Daarom vraag het instituut om verwijderde teken tussen 1 april en 31 oktober op te sturen én online enkele vragen te beantwoorden. 

In samenwerking met het CODA, het RIVM (Nederland), het Agentschap Zorg en Gezondheid en AViQ start het WIV een nieuwe studie om een duidelijker beeld te krijgen van het voorkomen van verschillende ziekteverwekkers in de provincies van het land.

Het instituut roept burgers op om tussen 1 april en 31 oktober verwijderde teken op te sturen en enkele vragen te beantwoorden via hun website TekenNet.


Verwante items

Deel dit nieuws:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief: