Updates

Blijf de slachtoffers helpen

Amper twee weken na de zware aardbeving in Nepal, kreeg het land op dinsdag 12 mei opnieuw af te rekenen met een hevige aardschok. De noden blijven dus enorm: duizenden mensen hebben medische verzorging nodig of een tijdelijk onderdak. We werken met man en macht om noodhulp te bieden, ook op het platteland.

We blijven vragen om jouw hulp.

April 2015 - 5,6 miljoen mensen worden getroffen door de dodelijkste aardbeving ooit in Nepal. Er vallen 8.844 doden en 17.932 gewonden. Voor wie de ramp heeft overleefd, blijft elke dag echter een enorme uitdaging.

Oktober 2015 - 6 maanden later waarschuwt De Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging dat hulp op lange termijn nodig blijft om het herstel van Nepal te garanderen. De komende 18 maanden zal de beweging 700.000 mensen helpen door in te zetten op watervoorziening en verbeterde sanering, de heropbouw van woningen, het herstellen van gezondheidsprogramma's en bestaansmiddelen. Met de winter in het vooruitzicht is men vooral bezorgt om de mensen die in het hooggebergte leven. De meesten onder hen verloren tijdens de aardbeving ook hun woning en leven in tijdelijke shelters die vaak niet de nodige bescherming bieden tegen de koude. Hier zal het Rode Kruis zorgen dat er voldoende warme dekens zijn en warme kledij aangekocht kan worden.

 

In België alleen werd er na de aardbeving in Nepal iets meer dan 1 miljoen euro giften ingezameld. Een deel van dat bedrag maakten we meteen vrij voor noodhulp, zoals 'shelter kits'. De rest van het geld wordt volop ingezet tijdens de recovery fase waarin het Nepalese Rode Kruis in overleg met de overheid en de andere hulporganisaties bepaalt wat de hoogtste prioriteit moet krijgen.

Live nieuws updates

Veilige heropbouw als prioriteit

In de 14 districten die het hardst getroffen werden door de aardbeving in Nepal 6 maanden geleden, worden heel zorgvuldig stenen gestapeld langs de kant van de baan. Het zijn stenen afkomstig van de meer dan 900.000 huizen die vernield of beschadigd werden door de ramp.

Dat Nepal nog een zeer lange periode van heropbouw staat te wachten, is voor iedereen duidelijk. Maar volgens shelterexpert Regina Wenk van het Zwitserse Rode Kruis moet de focus vooral liggen op veilige heropbouw en niet op snelheid. Wenk begeleidt momenteel een opleidingstraject voor onder andere metsers en timmermannen waarin verschillende factoren aan bod komen die ervoor moeten zorgen dat huizen bestand zijn tegen aardbevingen in de toekomst.

Zo is niet alleen de grootte van ramen en deuren van belang bij de heropbouw, maar ook de manier waarop bakstenen op elkaar gestapeld worden. Door tijdens het opleidingstraject aandacht te besteden aan al deze punten zullen huizen niet zo makkelijk meer instorten bij een volgende aardbeving.

De Nepalezen staan volgens Wenk open voor de opleiding en zijn blij dat ze deze extra steun krijgen. Er is dan ook veel vraag om de opleiding te volgen. Niet alleen kunnen mensen op deze manier hun eigen huis opnieuw opbouwen, maar verdienen ze ook geld door buurtbewoners bij te staan met hun expertise.

Metser Les Bahadur Raut is één van de mannen die het opleidingstraject volgt: "In de jaren '70 bouwde ik eigenhandig ons huis op maar na de aardbeving bleef er niets meer van over. Mijn moeder werd bedolven onder de stenen en hout en verloor het leven. Het is pas nu door deze opleiding te volgen dat ik inzie hoe gebrekkig mijn kennis was."

 

Nepal, 6 maanden na de aardbeving

De komende 18 maanden zal de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging 700.000 mensen helpen door in te zetten op watervoorziening en verbeterde sanering, de heropbouw van woningen en het herstellen van gezondheidsprogramma's. De beweging waarschuwt dat hulp op lange termijn nodig blijft om het herstel van Nepal te garanderen.

Meer dan 5.6 miljoen mensen werden getroffen door de aardbeving, bijna 18.000 Nepalezen raakten gewond, bijna 9.000 lieten het leven en meer dan 900.000 huizen raakten beschadigd of werden vernield. De Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging is sindsdien ter plekke om te blijven helpen! Ondertussen staan bijna 8.000 vrijwilligers paraat en kregen al 75.551 Nepalezen medische verzorging. Maar we deden nog meer, véél meer...

 

 

Nepal, 3 maanden na de aardbeving

Op 25 april trof een verwoestende aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter, de bevolking van Nepal. Zo’n 5,6 miljoen mensen raakten bij deze aardbeving op de één of andere manier betrokken. Drie maanden later maakt het Rode Kruis de balans op. Ondanks grote inspanningen is er nog steeds veel werk voor de boeg. Het moessonseizoen maakt de hulpverlening er niet makkelijker op.

8.844 doden. 800.000 vernielde huizen. Het zijn cijfers die weinig aan de verbeelding overlaten. De aardbeving van 25 april 2015 was de zwaarste in Nepal sinds 1934. Op 12 mei volgde er een tweede aardbeving, met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter, die de situatie nog erger maakte.

Het Nepalese Rode Kruis en de Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) werken sindsdien onvermoeibaar om medische hulp te verlenen, onderdak te voorzien en veilig water te verdelen. Omdat men op voorhand wist dat er op een bepaald moment een aardbeving zou komen, had het Nepalese Rode Kruis al hulpmiddelen voorzien voor 100.000 mensen, die na de ramp snel ingezet konden worden.

Ook Vlaanderen springt in de bres

 

 

Nepal: een overzicht in cijfers

Hoeveel slachtoffers maakten de aardbevingen in Nepal? Hoeveel huizen werden verwoest? Hoeveel Rode Kruisvrijwilligers steken de handen uit de mouwen in Nepal? En welke prioriteiten hebben onze hulpverleners?

Een kleine maand na de eerste aardbeving in Nepal geeft deze factsheet een antwoord op al deze vragen.

 

Aardbeving is dodelijkste ramp in geschiedenis van Nepal

Het aantal doden door de twee zware aardbevingen en naschokken in Nepal is opgelopen tot 8.583. Meteen de dodelijkste ramp uit de geschiedenis van het land. Hulpverleners zoeken ondertussen nog steeds verder naar vermisten.

Het vorige trieste record dateert van 1934 toen een aardbeving 8.519 dodelijke slachtoffers maakte in Nepal.

Eerste Minister Sushil Koirala verklaarde dat 58 buitenlanders het leven lieten tijdens de aardbevingen. Verder ontbreekt ook nog elk spoor van 112 buitenlanders.

 

Rode Kruis-Vlaanderen ondersteunde familie laatste vermiste Belg

De familie van François Urbany heeft geen hoop meer dat de 24-jarige ergotherapeut levend wordt teruggevonden in Nepal. Dat schrijft de familie in een persmededeling.

“In de eerste plaats willen we iedereen bedanken die ons bijgestaan heeft in deze moeilijke tijden. Met speciale aandacht voor de mensen die voor morele steun zorgden, ons aanmoedigden om niet op te geven, ons af en toe toch nog deden glimlachen en die de zoektocht naar François mogelijk maakten. We weten nu met zekerheid dat alles in het werk gesteld is om hem terug te vinden, maar François is op het einde van zijn reis gekomen, in de bergen van Langtang.”

De 24-jarige François trok op 3 april naar Nepal. Twee dagen voor de aardbeving kreeg zijn vader Bernard nog een sms van zijn zoon om te laten weten dat hij kort nadien de trektocht van Langtang zou aanvatten. Vader en moeder Urbany konden zich aanvankelijk niet neerleggen bij de dood van hun zoon waarop mama Claude zelf naar Nepal reisde om haar zoon te zoeken. Ter plekke werd Claude opgevangen door Hugo Geuvens en Els Schapendonk van Rode Kruis-Vlaanderen. Zij zorgden voor het nodige transport en contacten maar boden daarnaast ook emotionele ondersteuning.

 

IFRC verhoogt vraag tot hulp

De Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) heeft een nieuwe oproep gelanceerd om de huidige noodhulp in Nepal te verhogen.

De federatie haalde wereldwijd tot nu toe zo'n 32 miljoen euro op, maar gezien de tweede aardbeving vorige week, is er meer nodig. Het IFRC roept nu op om 81 miljoen euro in te zamelen zodat het de komende twee jaar meer dan 700.000 mensen ter plekke kan helpen en ondersteunen.

Elhadj As Sy, secretaris-generaal van het IFRC, vanuit Nepal: "Het aanbieden van onderdak, gezondheidszorg, drinkbaar water en sanitair blijft onze prioriteit. Onze donors zijn al bijzonder genereus geweest, maar gezien de recente noden hebben we meer nodig om op lange termijn voor een herstel in dit land te zorgen."

Doe een gift of via BE53 0000-0000-5353 met vermelding ‘Nepal’. 

De situatie in Nepal in cijfers

Twee weken na de eerste zware aardbeving in Nepal en enkele dagen na de tweede schok, zijn er cijfers(*) vrijgegeven die aantonen hoe zwaar het land getroffen is.

  • 67 getroffen dorpen                   
  • 8.250 dodelijke slachtoffers               
  • 569 vermisten                                
  • 18.455 gewonden                               
  • 1.088.868 getroffen families                  
  • 529.905 volledig vernielde huizen         
  • 3.760 vernielde scholen

                    

Al kunnen we dit overzicht ook afsluiten met enkele positieve cijfers want ondertussen werden reeds meer dan 380.000 mensen door het Rode Kruis geholpen met gepaste gezondheidszorg en meer dan 220.000 slachtoffers vonden tijdelijk onderdak.

Meer dan 7.000 Rode Kruis-medewerkers zorgden ter plekke verder ook voor onder andere:

  • 11.704 dekens
  • 42.630 dekzeilen
  • 1.858 familietenten
  • 4.026 hygiënekits
  • 44.874 handzeep
  • 139 tijdelijke toiletten

(*) Situatie op 14 mei 2015

 

 

Emotionele crisis dreigt bij kinderen in Nepal

Na de twee grote aardbevingen in Nepal werd al snel duidelijk dat de bewoners dringend behoefte hadden aan voedsel, drinkbaar water en onderdak. Maar het wordt nu ook duidelijk dat de emotionele schade die de natuurramp met zich meebracht niet te onderschatten valt. Vooral bij kinderen is deze psychologische impact niet te verwaarlozen.

Hulpverleners ter plaatse getuigen dat heel wat kinderen te kampen hebben met nachtmerries, sommigen van hen zijn uitermate gestrest en kunnen niet slapen terwijl anderen zich constant vasthouden aan hun ouders.

Voor de kinderen in Nepal is het nu vooral belangrijk dat er snel een veilige omgeving en stabiele routine opgebouwd wordt zodat ze stilaan opnieuw kind kunnen zijn.

De hulpverleners van het Rode Kruis staan de slachtoffers in Nepal daarom niet alleen bij op logistiek en medisch vlak, maar ook op psychologisch gebied. Ze helpen de gemeenschap om terug te keren naar de levensomstandigheden van voor de ramp, hoe moeilijk en uitzichtloos die situatie soms ook lijkt.

Doe een gift of via BE53 0000-0000-5353 met vermelding ‘Nepal’.

 

 

“Mensen zijn bang, maar ook ontzettend dankbaar”

Hoewel het vandaag al een stuk rustiger is in Nepal, is iedereen er toch nog ontzettend bang. Dat wist Rode Kruis-medewerker Toon Vandenhove ons zopas telefonisch te vertellen vanuit Kathmandu.

“Het leger en de plaatselijke bevolking hebben gisteren en vandaag hard gewerkt om de wegen grotendeels vrij te krijgen. Toch blijft de logistiek het grootste probleem van de hulpverlening. Niet alleen zitten we hier met een kleine luchthaven – momenteel staan er 100 vliegtuigen op de wachtlijst om te landen – nadien moeten er nog vrachtwagens gezocht worden om de goederen over moeilijk bereikbare wegen te vervoeren. De nood aan onderdak, water en voedsel blijft nochtans torenhoog.”

Volgens Vandenhove blijven de mensen bang dat er ieder moment opnieuw een aardbeving kan plaatsvinden: “Heel wat van hen slapen buiten in tenten uit schrik voor een nieuwe aardschok. We proberen hen gerust te stellen, maar velen geloven er niet echt meer in.”

Ondanks dat gevoel zijn de inwoners van Nepal ontzettend dankbaar voor alle hulp die ze krijgen en zijn ze blij met iedere vorm van steun: “In ons hospitaal hebben we de afgelopen 9 dagen maar liefst 1.000 mensen kunnen helpen. We hebben er zelf twee operaties kunnen uitvoeren. Tijdens de meest recente aardschok grepen patiënten spontaan één van onze verpleegsters vast zodat haar niets zo overkomen. Een bijzonder mooi teken van dankbaarheid.”

 

Meer dan 80 doden na nieuwe aardbeving

Een tweede zware aardbeving in Nepal kostte gisteren het leven aan 83 mensen. De beving, met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter, zorgde volgens de lokale overheden ook voor 2.000 gewonden. Omdat de aardschok nog een tiental grondverschuivingen veroorzaakte, wordt gevreesd voor nog meer slachtoffers.

Maude Froberg, woordvoerster van het International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC), was onderweg naar Tatopani dichtbij de Tibetaanse grens toen de nieuwe aardbeving toesloeg: “We bevonden ons in de bergen. Het was echt angstaanjagend omdat er ook nog verschillende naschokken plaatsvonden. We voelden dat er ieder moment een grondverschuiving kon gebeuren.”

Het Canadese Rode Kruis-team in Dhunche zag en filmde een grondverschuiving in de buurt van hun veldhospitaal.

Martin Faller, head of operations van het IFRC, verklaart dat de combinatie van regen en naschokken de job van hulpverleners er niet makkelijker op maakt: “De nieuwe aardbeving zorgde voor een nieuwe klap bij heel wat mensen die al getroffen waren door de schok van 25 april. Deze mensen zijn doodsbang en hebben overduidelijk hulp nodig om het trauma te verwerken.”

Doe online een gift of via BE53 0000-0000-5353 met vermelding ‘Nepal’.

 

Opnieuw aardbeving in Nepal

Amper twee weken na de zware aardbeving in Nepal, kreeg het land vandaag opnieuw af te rekenen met een hevige aardschok. Bij de beving met een kracht van 7,4 op de Schaal van Richter zijn volgens de eerste berichten 4 doden gevallen. De aardbeving had zijn epicentrum vlakbij een basiskamp aan de Mount Everest, maar door zijn hevigheid waren de schokken voelbaar tot in het Indische New Delhi. In het uur dat daarop volgde waren er nog eens twee zware naschokken. Els Schapendonk – medewerker van Rode Kruis-Vlaanderen in Kathmandu liet weten dat zij en haar gezin ongedeerd zijn ‘maar dat ze al dat schokken meer dan beu is’.

 

Het Rode Kruis-Vlaanderen voert ondertussen een verbeten race tegen de klok om de nodige noodhulp ter plekke te krijgen nog voor het regenseizoen van start gaat. Door de moesson en de bijhorende stijging van het waterpeil zal de hulpverlening voor de meest afgelegen dorpen en berggebieden steeds moeilijker worden. Miljoenen mensen hebben nood aan onderdak en net daarom dringt de tijd. Het Rode Kruis-Vlaanderen roept dan ook nog eens extra op om te helpen. 

Doe online een gift of via BE53 0000-0000-5353 met vermelding ‘Nepal’.

 

800.000 euro ingezameld voor Nepal

Het Belgische Rode Kruis bedankt iedereen die tot nu toe reeds een bijdrage leverde voor Nepal. De teller staat ondertussen op 800.000 euro!

Met het oog op het regenseizoen dat volgende maand in alle hevigheid zal losbarsten én de nieuwe aardschok, is iedere hulp uiteraard nog steeds welkom via een online gift of via BE53 0000-0000-5353 met vermelding ‘Nepal’. 

 

 

Meer dan 387.000 mensen geholpen, maar de nood blijft...

Twee weken geleden beefde de aarde in Nepal. De aardbeving kostte het leven aan meer dan 8.000 mensen en honderdduizenden mensen verloren hun huis. 

387.000 mensen geholpen

Rode Kruis zorgde direct na de ramp voor noodhulpgoederen en noodonderdak. Wat betekent dat in cijfers? We hielpen voorlopig meer dan 387.000 mensen. Met de hulp van 5.000 vrijwilligers boden we onder andere tijdelijk onderdak (16 kampen), dringende eerste hulp (143.663 mensen verzorgd), zeilen en dekens (31.901 stuks uitgedeeld), noodhulp- en hygiënische kits (54.693 kits verdeeld), tabletten en ORS-zakjes voor veilig water (378.962 stuks uitgedeeld), …

De voorbije week reden dagelijks vrachtwagens met hulpgoederen vanuit Kathmandu naar de 14 zwaarst getroffen districten waar Rode Kruis actief is. Zo werd uit de noodstock van Rode Kruis beschuttingsmaterialen ingevoerd om onderdak te bieden aan vele daklozen. Door aanhoudende regen zijn er meer grondverschuivingen en wegverzakkingen waardoor de wegen steeds moeilijker begaanbaar zijn.

Regenseizoen op komst

In juni zal het regenseizoen in alle hevigheid losbarsten en daardoor zal ook de hulpverlening voor de meest afgelegen dorpen en berggebieden moeilijker worden. Daarom vertrekken vrijwilliger nu op verkenningsmissies. In afgelegen gebieden treffen ze nog altijd gezinnen aan die nog geen hulp hebben gekregen. Opeengepakt en schuilend onder een zeldzaam stuk plastic dekzeil.

De omstandigheden zijn zwaar en een goed onderdak is van vitaal belang. Rode Kruis zet zich extra in om deze ergste noden te beantwoorden. Maar we denken ook al aan de toekomst en bereiden ons voor op bouw van aardbevingsbestendige huizen.

Help ons helpen! Doe online een gift of via BE53 0000-0000 5353 met vermelding 'Nepal'.

Regish redde het leven van zijn familie

Het Nepalese Rode Kruis trainde de afgelopen jaren duizenden mensen in eerste hulp en rampenparaatheid. Ze leren mensen wat te doen vóór, tijdens en na een aardbeving. De opleiding heeft het leven gered van Regish Giri en zijn familie.

De vijftienjarige Regish woont in Sindupolchowk. Hij was thuis met zijn moeder, tante, oom en tweejarige broer Ronit toen de aardbeving toesloeg.

"Ik speelde met mijn broertje in mijn kamer toen alles begon te schudden. Ik wist dat we naar een open ruimte moesten gaan en ons hoofd bedekken. Dus ik pakte mijn broertje en liep het huis uit. Mijn moeder en tante waren bang en wilde eerste niet mee. Ik moest hen overtuigen. Samen renden we naar een open veld. Onderweg zagen we hoe bomen vielen en gebouwen instorten.”


Regish Giri uit Sindupolchowk

Meer dan 2.500 mensen stierven in Sindupolchowk, een van de zwaarst getroffen districten van Nepal.

"Veel mensen stierven in Sindupolchowk. Mijn moeder lijdt aan een trauma, maar ik denk dat mijn broertje nog te jong is om alles te begrijpen. Mijn leraar aardrijkskunde is gestorven. Ik was zo overstuur toen ik dat hoorde. Hij was een groot man en een goede leraar. Dankzij hem leef ik nog. Hij nodigde het Rode Kruis uit op school voor de lessen rampenparaatheid .”

Meer informatie over het project Eerste hulp in Nepal.

Fondsenwerving Belgische Rode Kruis brengt tot nu toe 500.000 euro op

De fondsenwervingscampagne van het Belgische Rode Kruis (zowel Rode Kruis-Vlaanderen als Croix-Rouge de Belgique) heeft tot nu toe 500.000 euro in het laatje gebracht. Bijdragen zijn uiteraard nog steeds meer dan nodig op het nummer BE53 0000 0000 5353, want de crisis is nog lang niet ten einde.

Volgens het IFRC heeft het dodenaantal momenteel 7.365 bereikt. Meer dan 14.000 mensen zijn gewond en volgens recente rapporten zijn meer dan 90% van de klinieken en scholen onbruikbaar.

De humanitaire hulp blijft langzaam vooruit gaan door bedolven wegen, ingestorte bruggen en een overbelaste luchthaven.

De voorbije dagen hebben heel wat mensen, buiten financiële steun, ook materiële hulp geboden, zoals slaapzakken, matrassen, tenten enzovoort. Jammer genoeg kunnen we dit niet aanvaarden, omdat de hulpgoederen bij een dergelijke crisis zoveel mogelijk ter plaatse of in de buurlanden worden gekocht. Op die manier helpen we de plaatselijke economie en kunnen we vervoerkosten minimaliseren: goederen van België naar Nepal vliegen zou in de meeste gevallen meer kosten dan ze ter plaatse kopen. Al deze spullen zouden ook moeten worden uitgezocht en gereinigd, wat opnieuw erg tijdrovend kan zijn.

Onze medewerkster Els, die in Nepal helpt met de coördinatie van de hulpverlening, heeft ons enkele foto's doorgestuurd.

7200 doden geteld terwijl hulpverlening doorgaat

Volgens de Nepalese overheid staat het officiële dodenaantal momenteel op 7.200. Er zijn ook 14.300 gewonden geteld.

Het grootste probleem in de hulpverlening is nog steeds dat heel wat dorpen enkel bereikbaar zijn per helikopter, of door simpelweg over het puin op de wegen te klauteren (wat ook effectief gedaan wordt). Bovendien is mei in Nepal het begin van de moesson, het regenseizoen. Voor de komende dagen wordt er slechts lichte regen voorspeld, maar dit kan dus snel veranderen. Dat maakt het nog belangrijker om de mensen in afgesloten gebieden snel te bereiken, voordat hun situatie nog erger wordt gemaakt door slecht weer. Maar ook in de Kathmandu-vallei leven nog steeds zeer veel mensen in geïmproviseerde tentenkampen. De prioriteit daar is dus om een onderkomen te voorzien dat de moesson kan doorstaan.

De ERU's (Emergency Response Units) van het internationale Rode Kruis bieden ondertussen medische zorg, logistieke ondersteuning, verdeling van noodhulpgoederen en communicatiemiddelen. Christos Stylianides, Europees Commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing heeft al een oproep gedaan om de humanitaire organisaties in Nepal zoveel mogelijk werkruimte te geven.

Dokter Roshni Agrawal behandelde 2.000 patiënten op vijf dagen

Het dorpje Melamchi in Nepal is zwaar getroffen door de aardbeving. Het centrum ligt volledig in puin  en duizenden mensen zijn dakloos.

Vanuit dit dorp leiden verschillende wegen naar afgelegen dorpen. Zelfs onder normale omstandigheden duurt het enkele uren om er te raken, maar nu zijn ze volledig ontoegankelijk, behalve per helikopter of simpelweg te voet: mensen klimmen over de obstakels om gewonden naar Melamchi te brengen.

De kliniek in Melamchi heeft echter maar twee dokters. Een van hen is dokter Roshni Agrawa, die vorige week op vijf dagen meer dan tweeduizend patiënten heeft behandeld. Door de veel te grote toestroom van patiënten duurt het vaak enkele dagen voordat ze iemand kunnen verzorgen, wat het risico op infecties veel groter maakt.

Wat verder in het noorden moeten tenten op het voetbalveld van Chautara momenteel dienen als ziekenhuisruimtes. Voorbije woensdag werd er een man binnengebracht uit een naburig dorp - hij was te voet naar Chautara gedragen, een tocht die zelfs aan een normaal tempo zeven uur duurt. Het Noorse Rode Kruis heeft nu een mobiel ziekenhuis in Chautara geopend om te helpen met de opvang van de gewonden.

Noodhulpteam vertrekt naar Dhunche

Meer dan een week na de aardbeving van 25 april zijn er nog altijd dorpen die zeer moeilijk bereikbaar zijn voor noodhulpverlening. Een hiervan is Dhunche, dat onder normale omstandigheden op ongeveer anderhalf uur rijden van Kathmandu ligt, maar nu over land nog steeds ontoegankelijk is. De noden zijn er erg groot: het dorp is voor een groot deel tot puin herleid en ook het lokale ziekenhuis is vernield.

Daarom zijn er gisteren 13 leden van een Emergency Response Unit (ERU) per helikopter naar Dhunche vertrokken. De teamleden zijn Canadezen en Filipino's. Zij zullen 13 tenten meenemen, waar mensen onderdak kunnen vinden en die gebruikt kunnen worden om gewonden te verzorgen, alsook 5 ton aan medisch hulpmateriaal. Het gaat dan over medicijnen, chirurgische instrumenten en tests om ziektes op te sporen.

Het team zal dus kleine operaties kunnen uitvoeren en is ook in staat om bevallingen tot een goed einde te brengen. In totaal kan dit team verzorging bieden aan 30.000 mensen en 20 patiënten huisvesten.

Het vertrek van het team werd samengevat in dit filmpje (Engels gesproken):

Mensen wachten op medische hulp en noodhulpgoederen

Her en der in het land is het al tot kleine schermutselingen gekomen bij het transporteren en uitdelen van noodhulpgoederen. Het Rode Kruis vreest voor nog meer protest omdat hulpgoederen niet tijdig tot bij getroffen bevolking geraakt. Mensen zijn radeloos en bovendien kent het land een zekere ‘traditie’ wat betreft protestacties (in het verleden meestal gericht tegen de overheid).

Verschillende vliegtuigen met noodhulpgoederen van het Rode Kruis zijn ondertussen geland. Het Indische Rode Kruis heeft bijvoorbeeld 800 familietenten laten invliegen, 2.000 veldbedden, evenveel dekens, 700 lijkenzakken en een waterzuiveringsstation. Ook het Spaanse en Duitse Rode Kruis hebben hulpgoederen ter plaatste gebracht.

Het Japanse Rode Kruis heeft een medische team gestuurd naar Melamchi – een dorp op 25 kilometer van Kathmandu. Het dorp is zwaar getroffen en het team ondersteunt er vooral de opvang van gewonden in het plaatselijke ziekenhuis. Dat heeft de voorbije dagen meer dan 1.000 gewonden over de vloer gekregen. Dat maakt dat de dokters de mensen ook buiten moet behandelen en dat de voorraad aan medicijnen en ander medisch hulpmateriaal snel slinkt.

Kesab - een jonge Nepalees van 18 jaar oud vertelt: “ Ik was thuis toen de aarde begon te beven. Mijn twee ouders hebben het niet overleefd. Mijn been is zwaar gekwetst. Een familielid bracht me naar hier. Ik heb vijf dagen moeten wachten op verzorging. Toen het Rode Kruis me eindelijk kon bereiken was ik erg opgelucht."

Volgens Sachiko Yano, een Japanse verpleegster komen er nog meer gewonden binnen van de meer afgelegen gebieden. “Mensen die in de bergachtige streken wonen, komen nu pas toe. Zij hebben dringend medische hulp nodig omdat ze dagen geleden al gewond raakte. Het gaat vaak om open wonden die dringend behandeld moeten worden.”

Laat er geen twijfel over bestaan dat hulp nog steeds nodig is om mensen zoals Keshab te verzorgen. Stort nu op BE 53-0000-0000-5353 met vermelding ‘Nepal'.

 

Meer dan 2.700 vrijwilligers en 300 medewerkers van het Rode Kruis ter plaatse

140 uur na de aardbeving zijn meer dan 2.700 vrijwilligers en 300 medewerkers van het Nepalese Rode Kruis actief. Dankzij het internationale netwerk van het Rode Kruis zijn gespecialiseerde medewerkers en interventieteams uit maar liefst 19 landen, waaronder België, snel naar Nepal vertrokken om het Nepalese Rode Kruis te helpen. Samen met de vrijwilligers werken de teams op verschillende domeinen:

  • Zoeken naar vermisten
  • Medische zorgen
  • Psycho-sociale zorgen
  • Verdeling noodhulpgoederen
  • Tijdelijk onderdak
  • Water en sanitaire voorzieningen

De inzet van Rode Kruis is essentieel. Het Nepalese Rode Kruis heeft nog niet alle plaatsen in de 41 getroffen districten kunnen bereiken, maar schat de slachtoffers voorlopig op:

  • 5.406 doden
  • 203 vermisten
  • 14.825 gewonden
  • 887.443 ontheemde families

Ontheemde families worden onder andere opgevangen in 13 kampen van het Rode Kruis. In sommige kampen is het gebrek aan zuiver water, sanitair en hygiëne zorgwekkend. Het Nepalese Rode Kruis vreest dat in heel Nepal 4.200.000 mensen door de aardbeving geen toegang hebben tot veilig water.

Alles op alles om afgelegen gebieden te bereiken

Het Rode Kruis zet alles op alles om ook in de dorpen dicht bij het epicentrum mensen te kunnen helpen. Teams trekken naar dorpen op het platteland waar vaak nog geen hulp is toegekomen. De dorpen zijn volledig vernield en de bewoners radeloos. Volgens de VN zijn meer dan 130.000 huizen ingestort en liepen 85.000 schade op.

“Een team is juist terug uit Chautara in Sindupalchowk. Ze zagen dat 90% van de huizen volledig verwoest is en het ziekenhuis ingestort. Mensen graven met de blote handen naar familieleden onder het puin. In andere dorpen zijn we nog niet geweest. Maar we verwachten dezelfde schrijnende taferelen.’’ zegt Jagan Chapagain van het Internationale Rode Kruis.

Naast het uitdelen van noodhulpgoederen, zet het Rode Kruis medische hulpposten op in gebieden waar de medische faciliteiten verwoest zijn. De hulpposten ontvangen veel mensen die zes dagen na de aardbeving nog altijd niet verzorgd werden. Chapagain: “Onze teams zien vooral een stijging van zieke kinderen en ouderen. We moeten echt meer medische verzorging kunnen bieden. Ook toegang tot veilig water is cruciaal om ziektes te voorkomen.”

Help ons helpen! Doe online een gift of via BE53 0000-0000 5353 met vermelding 'Nepal'.

Noodhulpgoederen sijpelen Nepal binnen, 500 mensen herenigd met familie

De internationale hulp raakt wel degelijk het land binnen, maar door de moeilijke omstandigheden verloopt het erg traag. Er zijn nog steeds dorpen in afgelegen gebieden buiten de Kathmandu-vallei waar reddingswerkers nog niet zijn geraakt omdat de wegen niet toegankelijk zijn.

Vervoer blijft sowieso één van de grootste uitdagingen voor de hulpverlening: niet alleen zijn tientallen dorpen afgesloten van de buitenwereld door de slechte wegen, ook luchtverkeer verloopt eerder moeizaam. De Tribhuvan luchthaven in Kathmandu is open en vliegtuigen van hulporganisaties krijgen voorrang, maar door de omstandigheden moet de luchthaven draaien op aanzienlijk minder personeel dan gewoonlijk.

Ook communicatie blijft een probleem: buiten de Kathmandu-vallei is er zeer weinig of zelfs geen telefonisch contact mogelijk. Ondertussen zijn de ziekenhuizen in Kathmandu wel open, maar worden zij overstelpt met patiënten.

Toch reden om te hopen

Ondanks de gigantische uitdagingen waar de reddingswerkers - en in de eerste plaats natuurlijk de bevolking - van Nepal mee kampen, vallen er ook een paar hoopvolle zaken mee te geven.

Zo raken Rode Kruishulpgoederen relatief makkelijk het land binnen, omdat het Rode Kruis een zeer gekende en betrouwbare partner in de hulpverlening is, die dan ook kan rekenen op de volle medewerking van alle instanties. Ook de internationale Rode Kruishulp sijpelt het land binnen: zo is er al een vliegtuig met hulpgoederen (tenten e.d.) van het Noorse Rode Kruis geland en heeft ook Duitsland nu een gelijkaardige zending gestuurd. Ook vanuit New Delhi is er al heel wat noodhulpmateriaal in Kathmandu aangekomen.

De Family Links website van het IFRC, waarop mensen kunnen aangeven dat ze oké zijn of op zoek kunnen gaan naar vermiste familieleden, zit ondertussen aan 1 miljoen hits. Van de 1.700 geregistreerde vermisten, zijn er ondertussen 500 gevonden en herenigd met hun familie.

Rode Kruis-Vlaanderen medewerker Hugo Geuvens aangekomen in Nepal

Op donderdag 30 april is Hugo Geuvens aangekomen in Nepal. Hij was tot enkele jaren geleden manager Interventie voor Rode Kruis-Vlaanderen en bracht daarna 2 jaar in Delhi door als expert in eerste hulp.

In Kathmandu sluit Hugo zich aan bij Els Schapendonk, die al langer voor Rode Kruis-Vlaanderen in Kathmandu werkt aan rampenparaatheid en het bijbrengen van eerste hulpkennis. Sinds de aardbeving werkt zij voor het IFRC (Internationale Rode Kruisfederatie) mee aan het coördineren van de hulp en aan het updaten van de informatie. Zij zal nu dus de steun van Hugo krijgen.

Ondertussen zijn er nieuwe cijfers bekend geraakt rond de noden in Nepal:

  • Volgens de laatste informatie zijn er iets meer dan 5.000 doden geteld en 10.000 gewonden
  • Meer dan 70.000 huizen zijn vernield en 530.000 huizen beschadigd
  • 75.000 mensen wonen momenteel in geïmproviseerde tentenkampen in Kathmandu-vallei
  • 1,4 miljoen mensen zullen de komende drie maanden voedselpakketten nodig hebben.

Om de nood te lenigen hebben de humanitaire organisaties al 80 ton noodhulpgoederen verdeeld en beginnen zij op 29 april met de verdeling van 100 ton voedsel in districten Gorkha en Dhading. Er zijn nu ook twee helikopters beschikbaar om voedsel te vervoeren naar gebieden die nog niet toegankelijk zijn via de gewone wegen.

“Iedereen heeft hulp nodig, iedereen is bang”

Internationale hulpverleners hebben het nog altijd moeilijk om de getroffen bevolking van Nepal te bereiken. De districten buiten de Kathmandu-vallei zijn vaak enkel toegankelijk via steile bergwegen, die er na de aardbeving slecht bij liggen. Bepaalde regio’s in het Himalayagebergte, nabij de grens met Tibet, zijn zelfs alleen toegankelijk per helikopter.

Ondertussen wordt de gigantische schaal van de ramp steeds duidelijker: volgens de laatste cijfers zijn er 80.000 huizen vernield. 41 Nepalese districten zijn getroffen door de aardbeving van zaterdag. Dat wil dus zeggen dat zeer veel mensen geen onderkomen meer hebben. Veel anderen, wiens huis wel nog overeind staat, durven daar niet meer te slapen door de vele naschokken die deze week hebben plaatsgevonden.

“Iedereen voelt de gevolgen van de aardbeving,” zegt Drishya Gurung, een vrijwilliger van het Nepalese Rode Kruis. “In het district Sindhupalchok heb ik een dorp bezocht dat totaal vernield was en waar de mensen dringend hulp nodig hebben.” Ondertussen blijven veel winkels dicht en begint ook de voorraad van basisvoedsel zoals rijst te slinken. Ook water is niet altijd makkelijk te vinden en de elektriciteit is op veel plaatsen nog niet hersteld.

 

Secretaris-generaal IFRC feliciteert Rode Kruismedewerkers, benadrukt "gigantische taak"

Elhadj As Sy, de Secretaris-general van de Internationale Rode Kruisfederatie, bedankt in een mededeling "al onze collega's ter plaatse" voor hun harde werk in Nepal, en voegt er aan toe: "Jullie maken ons trots". Toch legt ook hij de nadruk op de gigantische uitdagingen die de Rode Kruis medewerkers nog te wachten staan.

"Meer dan 1500 beroeps- en vrijwillige medewerkers zijn aan het werk in de meer dan 30 getroffen districten," zegt hij. "Sommigen van hen waren meer dan 10 uur lang te voet onderweg om afgelegen gebieden te bereiken en daar hulp aan te bieden. Tot op heden werden meer dan 4.000 families geholpen met zeilen tegen de regen en andere hulpmiddelen."

De internationale hulp van het IFRC en ICRC (Internationaal Rode Kruiscomité) beginnen ook het land binnen te raken, hoewel de moeilijke toegankelijkheid van het land, ook via de lucht, deze inspanningen parten spelen. "In de ochtend van 28 april telden we 21 mensen die uit het buitenland Nepal hadden bereikt om de hulpverlening te versnellen. Hiervoor werken we samen met de Nepalese autoriteiten."

Stock noodhulp Rode Kruis is uitgeput

Op dit moment hebben al duizenden mensen in de regio van Kathmandu noodhulpkits ontvangen van het Rode Kruis. Al zo'n 40.000 mensen zijn de voorbije dagen geholpen met medische en/of materiële steun. Maar op dit moment is de voorraad van het Rode Kruis in Kathmandu uitgeput.

Zeven ERU's (Emergency Response Units) van de Internationale Rode Kruisfederatie zijn onderweg naar Nepal, waar zij een veldhospitaal zullen kunnen opzetten en ook zullen kunnen helpen met de logistiek van de hulpacties en met communicatie.

Rode Kruis staat voor zware uitdagingen bij hulpverlening Nepal

Zoals verwacht blijft het dodenaantal in Nepal oplopen. Op dit moment is er sprake van ruim 4.500 doden en meer dan 8.000 gewonden, maar dit aantal zal wellicht nog verder stijgen.

Wat doet het Rode Kruis momenteel?

Meer dan 1.800 medewerkers van het Rode Kruis, waaronder 1.500 vrijwilligers, werken dag en nacht om de getroffen bevolking te helpen. Zij bieden medische hulp en psychosociale steun aan, maar helpen ook bij evacuaties en proberen de mensen een veilig onderkomen te bieden. In de bereikbare gebieden worden er ook hygiënekits uitgedeeld en de komende dagen wordt er ook nog extra materiaal verwacht vanuit India, Kuala Lumpur, Dubai, Duitsland, Spanje en Zwitserland.

De bloedbank in Kathmandu is ondertussen steeds operationeel gebleven en levert bloedproducten aan de medische faciliteiten in de hoofdstad.

De Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) stelt ondertussen teams samen om het Nepalese Rode Kruis te ondersteunen: het gaat dan om een 12-koppig “Field Assessment and Coordination Team” dat de noden moet inschatten en de inspanningen moet coördineren; en om verschillende “Emergency Response Units” (ERU’s), die zorgen voor medische hulpverlening, logistieke steun en communicatiemiddelen.

Wat zijn de grootste uitdagingen?

Duizenden mensen zijn momenteel dakloos of durven hun huizen niet meer in omwille van de zware naschokken. Dit betekent dat veel van hen momenteel in open lucht slapen, terwijl er voor de komende drie dagen regen wordt voorspeld.

De hulpverlening wordt ook moeilijker gemaakt door de infrastructuur van de regio, met smalle bergwegen. Zelfs onder normale omstandigheden zijn deze wegen soms moeilijk te begaan, maar de gevolgen van de aardbeving maken de uitdagingen uiteraard nog eens veel groter.

Al meer dan 3.600 doden

Volgens de laatste berichten heeft de aardbeving in Nepal aan 3.617 mensen het leven gekost. In buurlanden India en China vielen nog eens 66 en 20 doden. In totaal zijn meer dan zes miljoen mensen getroffen door de aardbeving – de zwaarste in Nepal in 80 jaar.

Maar dat aantal zal vrijwel zeker nog stijgen: zo’n vijfduizend gebouwen zijn ingestort en wellicht zitten er nog mensen vast onder het puin.

Zo’n 80 procent van de mensen die in de regio van Kathmandu wonen, hebben de voorbije nacht buiten geslapen, wat extra problematisch is omdat er de komende drie dagen regen wordt verwacht. Heel wat mensen leven nog altijd in onzekerheid over het lot van vrienden en familie. Het ICRC heeft een noodwebsite gelanceerd waarop mensen kunnen aangeven dat ze in veiligheid zijn en vermiste personen kunnen opzoeken.

Het Nepalese Rode Kruis werkt al sinds het begin van de crisis onophoudelijk om zo veel mogelijk mensen bij te staan. Helaas lopen ook zij heel wat risico’s: drie medewerkers van het Nepalese Rode Kruis zijn omgekomen bij de aardbeving.

Bloedbank trotseert aardbeving

De bloedbank van het Nepalese Rode Kruis in Kathmandu heeft de aardbeving van gisteren - en de naschokken van eerder vandaag - goed doorstaan. Daar was de constructie ook voor gemaakt: het gebouw is opgetrokken uit verschillende scheepscontainers die in de grond verankerd zijn. Bovendien wordt de energie voor de bloedbank volledig opgewekt door zonnepanelen. Nu Kathmandu voor een groot deel zonder stroom zit, blijft dit gebouw toch operationeel.

De bloedbank is bovendien goed gelegen, in de omgeving van Lalitpur, net buiten Kathmandu, tussen een aantal belangrijke ziekenhuizen. 

Jammer genoeg is het gebouw nog maar een week open, zodat er momenteel nog maar een honderdtal zakjes bloed in voorraad zijn (tov een capaciteit van 1700 zakjes). Heel wat mensen komen zich wel spontaan aanbieden om de voorraad op te krikken. Het Nepalese Rode Kruis is de enige organisatie in Nepal die bloedinzamelingen organiseert.

Dringend geld nodig

Rode Kruis-Vlaanderen maakt vandaag 100.000 euro vrij uit het noodhulpfonds. Dat geld stroomt via de internationale Rode Kruisnetwerk onmiddellijk door naar de slachtoffers van de zware aardbeving in Nepal. Bovendien doet Rode Kruis-Vlaanderen ook een oproep naar de Vlaamse bevolking om geld te storten om meer te kunnen doen voor de getroffen Nepalese bevolking. Bijdragen zijn welkom op het rekeningnummer BE 53 0000-0000-5353 ​met vermelding ‘Nepal’.

Dat geld is dringend nodig om de getroffen bevolking van de meest levensnoodzakelijke dingen te voorzien (sommigen zijn alles kwijt). Het gaat dan om kookmateriaal, kleren, hygiënische producten, tentzeilen, voeding enz… Dankzij het bestaande netwerk van zowel Rode Kruis-Vlaanderen als dat van het Nepalese Rode Kruis kan dat zeer snel en efficiënt tot bij de mensen geraken die die hulp écht nodig hebben.

Rode Kruis-Vlaanderen is al meer dan 27 jaar (en nu nog steeds) actief in Nepal – vooral op het gebied van ‘earthquakepreparedness’ – het klaarmaken van de bevolking ‘voor het geval dat’. Rode Kruis-Vlaanderen heeft bijvoorbeeld heel wat expertise op gebied van water en sanitatie (hygiene) en Eerste Hulp.

Extra hulp nodig

Op dit moment krijgen we berichten binnen dat mensen de bevoorradingsplek van noodhulpgoederen van het Rode Kruis in Kathmandu binnenstromen om noodhulpgoederen te vragen. Extra hulp is dus meer dan welkom.

Bloed

Rode Kruis Nepal doet ook een oproep naar de bevolking om bloed te komen geven om de gewonden van de aardbeving te kunnen verzorgen. Op dit moment wordt er op een centrale plek van Kathmandu (op een open plek) een mobiele bloedinzameling op poten gezet door het plaatselijke Rode Kruis.

Family links website geopend

Opsporen vermisten

Het Rode Kruis heeft een speciale Family Links website geopend voor de mensen die het contact met familieleden en vrienden zijn verloren na de aardbeving in Nepal. ​Family Links website
Personen in Nepal en in het buitenland, ook in België, kunnen zich registreren op de website ​van het Internationale Rode Kruis. Ze kunnen hun familie en vrienden via de site laten weten dat ze veilig zijn. En ze kunnen ook hun huidige contactgegevens doorgeven. Personen die hun familieleden zoeken kunnen deze lijst bekijken om informatie te vinden. Ze kunnen ook de namen van familieleden en vrienden registreren om ze te vragen contact met hen op te nemen.

Family Links website

Bloed

De bloedbank van het Rode Kruis in Kathmandu verstrekt bloed aan de belangrijkste medische faciliteiten in de hoofdstad. De bloedbank kan trouwens volledig op zonne-energie werken ( en bijft daardoor operationeel ondanks stroomonderbrekingen).

Bloedbank Rode Kruis Nepal

Hulpverlening is een logistieke uitdaging

Op dit moment verzamelt het internationale Rode Kruis zo veel mogelijk informatie via het Nepalese Rode kruis over slachtoffers en schade om extra hulp ter plaatse te kunnen sturen. Het Nepalese Rode Kruis is momenteel volop bezig met hulp bieden en gewonden verzorgen. Makkelijk is dat niet want tussen de hoofdstad Kathmandu en Pokhara (waar het epicentrum lag) loopt maar één weg, die bovendien door bergachtig gebied slingert. Die weg is net als veel andere infrastructuur beschadigd.

‘Gelukkig’ gebeurde de aardbeving op een zaterdag (geen school) en op het middaguur (en niet ’s nachts bijvoorbeeld) waarop veel mensen buiten zijn. ‘Gelukkig’ ook heeft Rode Kruis-Vlaanderen de afgelopen jaren zwaar geïnvesteerd in ‘earthquakepreparedness’ samen met de collega’s van onder andere het Britse Rode Kruis.

De Vlaming Dries Goeminne was één van de trekkers van dat project en heeft jaren in de streek gewoond. “We wisten dat het een kwestie van tijd was. Zo’n aardbeving zat eraan te komen.”

Logistieke uitdaging

Het gebied waar het epicentrum lag is redelijk dicht bevolkt en bestaat uit heel veel  kleine dorpjes die gezien de schade en chaos nu nog moeilijker te bereiken zijn. ‘Dat weten we, vandaar dat we de bevolking al jaren opleiden wat ze moeten doen voor, tijdens en na een aardbeving’, aldus Goeminne.

Eerste Hulp

Rode Kruis-Vlaanderen heeft de afgelopen jaren ook meer dan 40.000 mensen in Nepal een intensieve cursus Eerste Hulp aangeleerd, iets dat nu ongetwijfeld van pas zal komen. Het Nepalese Rode Kruis organiseert op regelmatige tijdstippen ook massale simulaties, waardoor de hulpverleners zeer duidelijk weten wat ze moeten doen, ook nu. Zo staat er op verschillende plekken in het land, in Kathmandu en ook in Pokhara, al materiaal klaar ‘voor het geval dat’. Het gaat dan om medisch materiaal maar ook pakketten met schoppen, houwelen en tentzeilen in. Ook voor slachtoffers staan er hulppakketten klaar met dekens, tenten en kookgerei (om 10.000 gezinnen mee te helpen). Dat materiaal wordt nu tot bij de slachtoffers gebracht.

‘Ook al zijn er nu slachtoffers gevallen, ik geloof toch dat de ‘earthquakepreparedness’ ervoor zorgt dat het er toch minder zijn, dan zónder die alertheid voor aardbevingen en dat de slachtoffers sneller en beter geholpen zullen worden’, besluit Dries Goeminne.
Meer informatie over ons project Eerste hulp in Nepal

Ons project eerste hulp in Nepal.