Meer dan 6 jaar conflict in Syrië

Het conflict in Syrië gaat binnenkort zijn zevende jaar in. Het aantal doden is er ondertussen opgelopen tot meer dan 400.000. Bijna 15 miljoen personen hebben nood aan humanitaire hulp, 5 miljoen van hen bevinden zich in moeilijk bereikbare en belegerde gebieden. Meer dan 6 miljoen personen zijn in eigen land op de vlucht.

Help ons helpen en doe een gift voor Syrië

Live nieuws updates:

 • 06/04/2017 09:47

  Opnieuw vrijwilliger gedood in Syrië

  De Syrische Rode Halve Maan (SARC) en het Rode Kruis rouwen opnieuw om de dood van een vrijwilliger. Mohamed Jamal Al-Wardi kwam gisteren om het leven bij een verschrikkelijk ongeval tijdens het uitoefenen van zijn humanitaire werk.

  Vorige week nog kwam vrijwilliger Firas Hussain door marteling om het leven. Ook nu gaan onze gedachten uit naar de familie, vrienden en collega-vrijwilligers van Mohamed!

 • 04/04/2017 18:06

  Gifgasaanval maakt 100 doden in Idlib

  Vandaag en morgen vindt in Brussel een conferentie plaats over de humanitaire hulp aan en de toekomst van Syrië. Uitgerekend op dat moment vond in Idlib een gifgasaanval plaats waarbij ondertussen al zeker 100 doden zijn gevallen.

  Er zijn ook meer dan 400 gewonden die vooral te kampen hebben met ademhalingsproblemen. Kort na de gifgasaanval werd het ziekenhuis waar de slachtoffers behandeld worden, gebombardeerd.  Het Internationale Rode Kruiscomité is ontzet over de aanval.

  Ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo was, net zoals vertegenwoordigers van 70 andere landen, aanwezig op de conferentie. Hij veroordeelt de aanval met klem: "De inzet van chemische wapen is het overschrijden van een rode lijn." De Croo hoopt dat er concrete stappen kunnen vloeien uit de conferentie want "na zeven jaar conflict moeten we erover waken dat er geen gewenning optreedt."

 • 04/04/2017 13:06

  Syrië-conferentie in Brussel

  Vandaag gaat in Brussel een conferentie door over de toestand in Syrië. Een situatie waar iedereen over moet blijven praten én waar iedereen moet naar blijven luisteren: alleen zo kan de waardigheid en de hoop van de Syriërs opnieuw hersteld worden. Het conflict duurt al meer dan zes jaar, de nood aan humanitaire hulp blijft immens.

  Humanitaire situatie

  • Het conflict in Syrië is de grootste en meest complexe humanitaire crisis ter wereld. Naar schatting wachten maar liefst 13,5 miljoen mensen - waarvan de helft vrouwen en kinderen - op hulp. Het aantal gevluchtte mensen in Syrië bedraagt ondertussen 6,3 miljoen.
  • De acute nood blijft stijgen aangezien 5 miljoen mensen in belegerde of moeilijk bereikbare gebieden verblijven.
  • Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) blijft hulp bieden maar dringt erop aan dat de politiek meer inspanningen levert zodat toegang voor hulpkonvooien, ook achter de frontlinie, mogelijk wordt.

  Politieke hulp

  • Humanitaire hulp alleen zal de crisis niet oplossen: er moet gezocht worden naar een politieke oplossing. Het ICRC wijst erop dat ter plekke gezocht moet worden naar oprechte, positieve en duurzame veranderingen. 
  • Humanitaire hulp moet los staan van politieke processen. Hulporganisaties moeten onvoorwaardelijke, ongehinderde toegang krijgen tot miljoenen mensen die dringend hulp nodig hebben. En dat op regelmatige basis.
  • De steun voor hulporganisaties moet opgedreven worden, net zoals de steun voor activiteiten die gunstige effecten op het eigen levensonderhoud. 

  De toekomst

  • Er is geen toekomst voor Syriërs indien er geen politieke oplossing gevonden wordt voor het conflict. Er is enkel hoop voor de toekomst wanneer alle betrokken partijen streven naar vrede.
  • In afwachting blijft de toekomst er somber uitzien. Voor miljoenen mensen is de steun van hulporganisaties zoals het ICRC en de Syrische Rode Halve Maan (SARC) de enige manier om te overleven. 
  • Waar mogelijk blijft het ICRC de mensen ter plekke steunen om sterker en veerkrachtiger te worden. In gebieden waar stilaan aan heropbouw gedacht kan worden, moet meer geïnvesteerd worden in projecten die voorzien in eigen levensonderhoud.
  • Het ICRC roept partners ook op om meer te investeren in de capaciteit van het SARC en andere nationale verenigingen. SARC bijvoorbeeld biedt namelijk hulp aan meer dan 5 miljoen mensen per maand! In heel wat gebieden is het de enige organisatie die toegang heeft tot deze mensen in nood.

  Internationaal humanitair recht en bescherming

  • Zolang er geen politieke oplossing komt, dienen alle betrokken partijen het internationaal humanitair recht respecteren. Dit is een 'must', geen 'nice to have'.
  • Wanneer hulpverleners aangevallen worden en medische voorzieningen aangevallen worden, zijn de gevolgen niet te overzien. 

  De unieke rol van het ICRC en SARC

  • De Syrische Rode Halve Maan blijft een immense rol spelen in het leveren van vitale ondersteuning in extreme omstandigheden. Het is bovendien de grootste community-based hulporganisatie in Syrië. Door partnerships met het ICRC, de Verenigde Naties, de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging en andere internationale NGO's slagen SARC-vrijwilligers erin om iedere maand hulp te bieden aan 5 miljoen mensen.  Dit betekent dat de SARC instaat voor de levering van bijna 40% van alle UN-hulp.
  • Nochtans betaalt de SARC daar een hoge prijs voor: 63 medewerkers en hulpverleners kwamen om het leven sinds het begin van het conflict.

  Fondsenwerving

  • Het Syrië van vandaag is niet meer het Syrië van zes jaar geleden. De wederopbouw zal generaties lang aanslepen, om de noden van de mensen tegemoet te komen is meer dan 210 miljoen euro nodig. Hulp is en blijft dus nodig!

 • 31/03/2017 10:39

  Rode Kruis rouwt om dood van vrijwilliger in Syrië

  Het Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan (SARC) rouwen opnieuw om de dood van een vrijwilliger. Afgelopen maandag kwam Firas Al-Hussein om het leven in Raqqa (Syrië) tijdens het uitoefenen van zijn humanitaire werk. Iedereen binnen het Rode Kruis leeft mee met de familie, vrienden en collega's van Firas. 

  #NotaTarget

  Sinds het begin van het conflict in Syrië meer dan 6 jaar geleden werden al 71 vrijwilligers en hulpverleners gedood. Het Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan herhalen dan ook hun eis dat alle partijen in het conflict zich houden aan de regels van het internationaal humanitair recht. Hulpverleners mogen NOOIT een doelwit zijn!

   

lees alle updates