Orkaan Irma laat spoor van vernieling achter

Al enkele dagen houdt iedereen in de buurt van de eilanden Anguila, Antigua, Barbuda, Bahamas, Guadeloupe, de Nederlandse Antillen en de Britse Maagdeneilanden de komst van orkaan Irma nauwlettend in het oog. Voor 118.234 mensen dreigt een mogelijke ramp.

Doe een online gift of stort je bijdrage op BE53-0000-0000-5353 met vermelding 'orkaan Irma'.

Live nieuws updates:

 • 08/09/2017 13:07

  Vlaming in Sint-Maarten getuigt over kracht van orkaan Irma

  "Gisteren konden we voor het eerst terug naar buiten en werd de impact van orkaan Irma pas echt duidelijk. Het lijkt hier een echte oorlogszone." De getuigenis van Vlaming Maarten E. die momenteel op Sint-Maarten verblijft, is duidelijk: het eiland werd zwaar getroffen door Irma.

  "Toen we vorige week maandag voor het eerst op de hoogte gebracht werden over de komst van de orkaan was er weinig paniek. De storm kreeg op dat moment categorie 2 toebedeeld, maar dat werd al snel opgeschaald naar 4 en later 5. Op dat moment zijn we wél in actie geschoten en zijn we beginnen stockeren. Drinkwater bijvoorbeeld, maar ook blikvoeding, melk, ontbijtgranen én flessen kraantjeswater. Je merkt dat iedereen voorbereid was op de komst van de orkaan, maar dat niemand zo'n impact had verwacht."

  Maarten verblijft al sinds half augustus in Pointe Blanche in Sint-Maarten en was van plan om er voor zijn werk te blijven tot februari volgend jaar. Op het moment van de doortocht van orkaan Irma verbleef hij in het appartement van zijn baas. 

  "Dat appartement is binnenin volledig vernield. Ramen sneuvelden snel waardoor de wind vrij spel kreeg. We konden schuilen in het huis van een collega zo'n 300 meter verder. Gelukkig bleef dat gespaard van grote vernieling. We zijn ontzettend geschrokken maar we zijn wel ongedeerd."

  Ondanks het feit dat Maarten, zijn vriendin en collega ongedeerd zijn, willen ze zo snel mogelijk Sint-Maarten verlaten. Er is geen stroom, geen water en ook hun voorraad is beperkt. Hun koffers en al het andere materiaal dat ze uit België meegenomen hadden, zijn ze door de storm kwijtgeraakt. Voorlopig krijgen ze ter plekke heel weinig informatie door. Tot gisteren waren zo goed alle communicatiemiddelen afgesloten. 

  "We weten dat er Nederlandse en Franse mariniers gearriveerd zijn, we zien geregeld helikopters overvliegen maar verder sijpelt de informatie heel traag binnen. Ondertussen hoorden we wel dat er dit weekend een nieuwe, minder hevige, orkaan verwacht wordt. Maar de straten liggen hier vol brokstukken en bomen. Dat maakt het volgens mij extra gevaarlijk."

lees alle updates