Orkaan Irma laat spoor van vernieling achter

Al enkele dagen houdt iedereen in de buurt van de eilanden Anguila, Antigua, Barbuda, Bahamas, Guadeloupe, de Nederlandse Antillen en de Britse Maagdeneilanden de komst van orkaan Irma nauwlettend in het oog. Voor 118.234 mensen dreigt een mogelijke ramp.

Doe een online gift of stort je bijdrage op BE53-0000-0000-5353 met vermelding 'orkaan Irma'.

Live nieuws updates:

 • 07/09/2017 06:54

  Orkaan Irma richt ravage aan in Barbuda en Sint-Maarten

  Gisteren trok orkaan Irma over verschillende eilanden in de Caraïben. In onder meer Barbuda, Antigua en Sint-Maarten hield de storm bijzonder lelijk huis. Vloedgolven, overstromingen en hevige rukwinden tot 300 km/u zorgden voor een ware ravage.

  De premier van Barbuda liet na de doortocht weten dat er van het eiland dat 1.600 inwoners telt 'niets meer overblijft dan een puinhoop.' Zo'n 95% van alle gebouwen is beschadigd en amper bewoonbaar. Hetzelfde scenario herhaalde zich in Sint-Maarten. Het eiland is zo goed als onbereikbaar en afgesloten van de buitenwereld aangezien ook de elektriciteit en alle communicatieverbindingen zijn weggevallen.

  Orkaan Irma is ondertussen op weg naar onder andere Haïti, de Dominicaanse Republiek en Florida waar bewoners zich - met de hulp van het lokale Rode Kruis - zoveel mogelijk voorbereiden op het natuurgeweld.

   

  Dit doet het Rode Kruis

  • In Antigua en Barbuda delen vrijwilligers hulpgoederen uit in de opvangcentra. Het Rode Kruis stelt 1 helikopter ter beschikking om vanuit de lucht de schade te bepalen. Een Regionaal Interventie Team en verschillende response teams werden gemobiliseerd.

  • In Haïti staat het Amerikaanse Rode Kruis nu al klaar om snelle inschattingen te maken van de schade. De voorraad hulpgoederen wordt aangevuld zodat snelle distributie mogelijk is. Medewerkers en vrijwilligers staan standby om het Haïtiaanse Rode Kruis bij te staan.

  • Medewerkers en vrijwilligers in de Dominicaanse Republiek overleggen op geregelde tijdstippen met de overheid en ondersteunen de evacuaties die uitgevoerd worden. Verschillende gezondheids- en WASHteams (water, sanitair, hygiëne) staan klaar om naar de getroffen gebieden te vertrekken indien nodig.

  • ...
lees alle updates