Orkaan Irma laat spoor van vernieling achter

Al enkele dagen houdt iedereen in de buurt van de eilanden Anguila, Antigua, Barbuda, Bahamas, Guadeloupe, de Nederlandse Antillen en de Britse Maagdeneilanden de komst van orkaan Irma nauwlettend in het oog. Voor 118.234 mensen dreigt een mogelijke ramp.

Doe een online gift of stort je bijdrage op BE53-0000-0000-5353 met vermelding 'orkaan Irma'.

Live nieuws updates:

 • 11/09/2017 07:30

  Orkaan Irma bereikt Florida

  Orkaan Irma mag dan al afgezwakt zijn in kracht, ook in Florida zorgt de orkaan voor veel problemen. Het overvloedige water brengt vooral schade toe aan gebouwen en zet straten blank. Meer dan 7 miljoen inwoners werden preventief geëvacueerd: heel wat mensen verlieten de eilanden voor de orkaan aan land kwam, anderen zochten veiligheid in opvangplaatsen. Duizenden Rode Kruishulpverleners blijven paraat om te helpen:

  • Afgelopen vrijdag brachten al 48.000 mensen de nacht door in 249 verschillende Rode Kruis- en overheidsopvangplaatsen in Florida. Op zaterdag en zondag openden nog meer centra de deuren zodat zoveel mogelijk geëvacueerden een veilig onderkomen vonden. Meer dan 3 miljoen gezinnen zitten ondertussen zonder stroom. Volgens het grootste energiebedrijf in Flordia kan het weken duren vooraleer de nodige herstellingen uitgevoerd zijn.

  • In Georgia openden 13 opvangplaatsen de deuren, 1.185 mensen brachten daar de nacht door. Ook in Tennessee, Zuid-Carolina en Virginia werden centra opgericht om mensen op te vangen.

  • Het Rode Kruis blijft lakens, dekens en warme maaltijden aanbieden aan getroffenen.

  • Ook in Antigua en Barbuda blijven vrijwilligers helpen. Onder andere door (schaars) drinkwater uit te delen.

  • In Mississippi, Alabama, Louisiana en Maryland wordt de orkaan op de voet gevolgd en werden alvast de nodige maatregelen getroffen.

  • Meer dan 1 miljoen mensen in Puerto Rico zitten zonder stroom. Het Rode Kruis biedt daar dekens en hygiënische kits voor families in de opvangcentra. Vrijwilligers starten er bovendien met het beoordelen van de schade. Naar schatting worden 3.000 mensen geëvacueerd voor de komst van de volgende orkaan Jose. 

  • 95% van de gebouwen in Barbuda raakte beschadigd of vernield. Op Sint-Maarten gaat het over 70%.

  • Het Cubaanse Rode Kruis mobiliseerde 7.000 vrijwilligers.
lees alle updates