Orkaan Irma laat spoor van vernieling achter

Al enkele dagen houdt iedereen in de buurt van de eilanden Anguila, Antigua, Barbuda, Bahamas, Guadeloupe, de Nederlandse Antillen en de Britse Maagdeneilanden de komst van orkaan Irma nauwlettend in het oog. Voor 118.234 mensen dreigt daar een mogelijke ramp. Ook Haïti, Cuba en Florida verwachten hoge vloedgolven, zware regenval en stormweer die ongetwijfeld voor heel wat schade zorgen.  

Doe een online gift of stort je bijdrage op BE53-0000-0000-5353 met vermelding 'orkaan Irma'.

Live nieuws updates:

 • 19/09/2017 06:18

  Caraïben bereiden zich voor op komst van volgende orkaan

  Sint-Maarten maakt zich klaar voor de komst van orkaan Maria nadat het enkele weken geleden al immens zwaar getroffen werd door orkaan Irma. De windsnelheid van de nieuwe storm blijft toenemen en zal vandaag of morgen het eiland bereiken. Ook Saba, Guadeloupe, Dominica en Sint Eustatius worden bedreigd. Maria zal naast hevige rukwinden ook veel regenval met zich meebrengen. Hulpverleners vrezen dan ook voor landverschuivingen.

  Het Rode Kruis heeft inafwachting van orkaan Maria 7 opvangplaatsen opengesteld voor inwoners van Sint-Maarten. Vrijwilligers bieden er onder andere eerste hulp en psychosociale bijstand. 

  Ondertussen blijft ook de water- en voedselbedeling van het Rode Kruis gewoon doorgaan.

   

  "We maken ons grote zorgen om orkaan Maria. Eerst en vooral vrezen we de impact die de doortocht van de orkaan kan hebben op gemeenschappen die al zwaar getroffen werden door Irma en nu dus bijzonder kwetsbaar zijn. Maar anderzijds is er ook de angst dat deze nieuwe orkaan onze opgestarte hulpacties in het gedrang brengt. In ieder geval zal het bijzonder moeilijk worden om de nodige hulp ter plekke te krijgen. Boten zullen niet aan land geraken, vliegtuigen zullen tijdelijk niet kunnen landen ... mensen zullen dus langer moeten wachten op hulpgoederen." Lorenzo Violante - IFRC in Antigua

   

   

   

 • 14/09/2017 09:17

  Water, eten en opvang: dit doet het Rode Kruis in Florida

  Ook in Florida blijven hulpverleners en vrijwilligers van het Amerikaanse Rode Kruis helpen na orkaan Irma. Hun focus? Drinkwater, eten en opvang voorzien voor de getroffenen.

 • 13/09/2017 10:33

  Vliegtuig vol dekzeilen en gereedschap naar Sint-Maarten

  Onze collega's van het Nederlandse Rode Kruis sturen vandaag een tweede vliegtuig vol hulpgoederen naar de Caraïben. Het toestel vliegt van Schiphol naar Curaçao waarna het Nederlandse leger de waterzuiveringstabletten, 600 dekzeilen en 300 gereedschapssets naar Sint-Maarten brengt.

  In de gereedschapssets zit onder andere een schop, een houweel, een zaag en touw. Broodnodig hulpmateriaal als je weet dat 9 op de 10 huizen op Sint-Maarten beschadigd zijn door orkaan Irma. De geleverde dekzeilen zijn trouwens extra stevig en van waterafstotend materiaal zodat inwoners van het eiland tijdelijk beschermd worden tegen weer en wind.

  Volgens het Nederlandse Rode Kruis zijn er nog steeds meer dan 200 mensen vermist zijn op Sint-Maarten. 

 • 12/09/2017 10:01

  België maakt 1 miljoen euro vrij voor slachtoffers orkaan Irma

  Buitenlandse Zaken meldt dat het 1 miljoen euro noodhulp vrijmaakt voor de heropbouw van de Caraïbische eilanden na de doortocht van orkaan Irma. Het Belgische Rode Kruis maakte eerder al middelen vrij voor Haïti via hun Disaster Relief Emergency Fonds. 

  Verschillende hulpverleners van het Nederlandse Rode Kruis zijn intussen richting Sint-Maarten vertrokken. Ook wij staan standby om als deel van een Emergency Response Unit (ERU) onze collega's bij te staan indien nodig.

lees alle updates