Koop een sticker, zo help je jezelf en jouw omgeving

Vanaf 23 april staan onze Rode Kruisvrijwilligers weer massaal met stickers te zwaaien. Maar waarom zou je in godsnaam een sticker van het Rode Kruis kopen? Goeie vraag! Het antwoord staat voortaan op de sticker gedrukt.

Wist je dat de opbrengst ervan integraal naar de lokale Rode Kruisafdeling gaat? Op de gepersonaliseerde sticker kan je lezen waarvoor ze het geld zullen gebruiken. Bijvoorbeeld voor materiaal voor de interventiedienst, voor een nieuwe boekenkar voor de zorgbib, enzovoort.

Live nieuws updates:

 • 25/04/2015 09:00

  Waarom stickers?

  Heb je jezelf ooit afgevraagd waarom het Rode Kruis uitgerekend stickers verkoopt om fondsen te werven? Zouden pleisters of andere kleine eerste hulpartikelen niet logischer zijn? Er zit een verhaal achter…

  In de jaren vijftig wordt het weggennet in België sterk uitgebouwd, met steeds meer snelwegen. En in die tijd, toen er nog geen officieel rijbewijs bestond, liep dat niet altijd goed af. Het aantal ongevallen steeg en het Rode Kruis plaatste dan ook hulpposten langs de weg.

  Om die extra kost te financieren, beginnen de vrijwilligers eerst wimpels te verkopen, die de autobestuurders aan de antenne van hun wagen kunnen hangen, en vanaf 1961 stickers. Enfin, eerst heetten ze nog “vignetten”.  Dit verklaart dus niet alleen waarom we stickers verkopen, maar ook hoe de traditie is ontstaan om dat op kruispunten te doen aan autobestuurders.

  De eerste stickers zijn nog erg simpel van ontwerp:

  Het is pas in de jaren tachtig dat de gewoonte ontstaat om stripfiguren te gebruiken. De spits wordt afgebeten door de Smurfen in 1983.

  Het is een traditie die nog steeds voortleeft, ook dit jaar met Wickie de Viking!

   

lees alle updates