Hongersnood in de hoorn van Afrika

Verschillende landen in de Hoorn van Afrika hebben te maken met langdurige en extreme droogte waardoor er hongersnood dreigt in onder andere Jemen, Nigeria, Somalië  en Zuid-Soedan. 20 miljoen mensen wachten op hulp.

 

Live nieuws updates:

 • 04/08/2017 00:00

  Wat als Jemen maar 100 inwoners telde?

  Indrukwekkende cijfers uit Jemen, het land waar momenteel de grootste humanitaire crisis momenteel ter wereld heerst. De twee jaar durende oorlog eist zijn tol:

  • Meer dan 20 miljoen mensen hebben behoefte aan voedsel, proper drinkwater en de nodige essentiële huishoudelijke items;
  • Voor 17 miljoen mensen dreigt hongersnood;
  • Daarnaast wordt het land ook nog eens geteisterd door een cholera-epidemie. 350.000 mensen werden al ziek en meer dan 1.800 mensen zijn aan de ziekte overleden. En elke dag komen er meer gevallen bij.

  “Op zich zou de ziekte niet zo’n wrede gevolgen mogen kennen. Je handen wassen met proper water, zuiver water drinken en voedsel eten dat gekookt is: in theorie is het voorkomen van cholera vrij eenvoudig. Maar net dit zuivere water is in Jemen een luxe die niemand zich kan permitteren. Gemeentearbeiders in Sanaa worden al maandenlang niet betaald. Er is dus geen elektriciteit en het vuilnis stapelt zich hoog op in het straatbeeld.” - Johannes Bruwer (ICRC) 

  De hulpverleners van het Internationale en lokale Rode Kruis bieden hulp op 17 locaties verspreid over het hele land en kunnen daardoor één op de vijf cholerabesmette personen in Jemen te verzorgen. Toch is dit lang niet voldoende om het extreem getroffen land te doen opleven na deze epidemie.

lees alle updates