Bloed doneren, hoe moet dat nu?

Zaal van bloedcollecte

Men vraagt zich vaak af wat het inhoudt om bloed te doneren.

Je wil misschien wel bloed doneren, maar weet niet wat dat inhoudt. Geen schrik! In dit artikel kom je stap per stap te weten hoe een bloedinzameling werkt. 

Balie

1. Meld je aan

Wanneer je binnen komt, ga je naar balie om je aan te melden. Het zou kunnen dat je even moet wachten tot een medewerker je komt helpen. De medewerker zal je wat info geven en je ontvangt een mapje. Je zult ook een flesje water moeten nemen. Het is belangrijk dat je deze leegdrinkt.

2. Vul de vragenlijst in

Je gaat zitten aan een tafel en haalt het blad uit het mapje. Op het blad staat belangrijke informatie die je zeker moet lezen. Je zult ook moeten kiezen of je wilt dat je bloed voor andere doeleinden kan gebruikt worden dan bloedtransfusies, zoals onderzoek. 

Op de achterkant van het blad staat een medische vragenlijst met ja/nee-vragen. Deze moet je invullen. Als je het antwoord niet weet, dan vul je niets in. Het is zeer belangrijk om de vragen eerlijk te beantwoorden.

Tafel met verdelers
Plek waar dokter zit

3. Bij de dokter

Met je mapje en vragenlijst ga je bij de dokter (of andere medische professional). De dokter zal de vragenlijst overlopen en wat extra info vragen. De vragen die je hebt leeggelaten zullen ook besproken worden. 

De dokter zal bepalen of je gezond genoeg bent om bloed te doneren en zal controleren of je genoeg ijzer in je lichaam hebt. Dit doet de dokter a.d.h.v. een klein prikje in de vinger. Als alles goed is, mag je verder.

4. Materiaal en uitleg

Je gaat naar de tafel met het medisch materiaal. Een medewerker zal je het medisch materiaal geven dat nodig is voor de donatie. Je zult ook uitleg krijgen van wat je moet doen. Het zou kunnen dat je even moet wachten tot er stoelen vrij zijn voor de donatie.

Tafel met medisch materiaal
Stoelen voor bloeddonatie

5. De donatie

Je wordt begeleid naar een stoel door een verpleegkundige. De verpleegkundige zal je armen bekijken om te zien welke het beste is voor de naald. De verpleegkundige zal je een stoel aanwijzen. 

De verpleegkundige zal na uitleg, de naald injecteren. Jij moet verder niets meer doen, behalve als het rood lampje van het apparaat naast je knippert. Als je rood lampje begint te knipperen, moet je met je hand een knijpende beweging maken. Dit stimuleerd de bloedstroom naar je arm. Als er voor een langere tijd te weinig bloed op opgenomen, zal er een grote lamp beginnen knipperen en zal er een geluidssignaal zijn. Zo weet de verpleegkundige dat je geholpen moet worden. De verleegkundige zal je helpen om de bloedsomloop naar je arm te stimuleren.

Na ongeveer 12 minuten zou de bloedzak vol moeten zijn. De verlpeegkundige zal de naald uit je arm halen en een verbandje rond je arm doen. 

6. Prijs en rust

Na je donatie, ga je naar de vrijwilligers. Met het bonnetje dat je gekregen hebt, kun je een prijs uitziezen. Er zijn veel prijzen, maar voor betere prijzen moet je je bonnetjes opsparen.

Daarna kun je een drankje krijgen. Afhankelijk van de locatie van je donatie krijg je een blikje frisdrank of kun je bij de bar een drankje kiezen. 

Daarna kun je nog een kwartiertje genieten van je drankje en wat praten met andere donoren en vrijwilligers. Het is belangrijk om nog een kwartiertje te blijven zitten na je donatie, want als er complicaties zouden optreden, dan ben je dicht bij doktoren en verpleegkundigen. 

Tafel met prijzen

Zelf een vrijwilliger worden?

Wij zoeken nog veel vrijwilligers, ook voor de bloedinzamelingen. Je kunt je aanmelden op onze website, of je kunt een mailtje sturen naar PR@wetteren.rodekruis.be. Ook voor vragen kun je bij dit emailadres terecht.