www.rodekruis.be

Ga naar inhoud.
Ga naar hoofdnavigatie.

U bent hier: home > activiteiten > opvang van asielzoekers > de opvangcentra

Opvang van asielzoekers

Print

De opvangcentra

Opvangcentrum AlsembergAlsemberg

Het opvangcentrum in Alsemberg opende zijn deuren op 15 december 1998 in de gebouwen van het Brugmann-Instituut, het vroegere sanatorium van OCMW-Brussel. Ze zijn gelegen in het Gasthuisbos aan de rand van de hoofdstad. In het ruime complex is plaats voor 150 bewoners. Het centrum richt zich zowel naar families als naar alleenstaande mannen en vrouwen.

Sinds de start werd een onafgebroken inspanning geleverd om de verouderde, ietwat gedateerde sanatoriuminfrastructuur op te frissen en gebruiksvriendelijker te maken. Op die manier zijn de sfeer, leefcomfort en functionaliteit er voor de asielzoeker sterk op vooruit gegaan.

 

Opvangcentrum BruggeBrugge

Het opvangcentrum 'De Patio' opende in 1990 de deuren. Met een capaciteit van 60 plaatsen is het een van de kleinste Rode Kruisopvangcentra. In 'De Patio' worden families en alleenstaande volwassenen, zowel mannen als vrouwen, opgevangen. De contacten met de directe buurtbewoners zijn niet zo talrijk, maar wel hartelijk. De asielzoekers zelf vinden vlot hun weg in de stad. Het centrum speelt een duidelijke rol in vele initiatieven in Brugge om de thematiek van asielzoekers en vluchtelingen in de kijker te zetten.

 

Brussel – De Foyer

De Foyer is een centrum voor dakloze mannen en bestaat al heel lang. Het centrum is sinds november 1971 ondergebracht in de Bodegemstraat. Sedert eind 1997 is er een overeenkomst met het Rode Kruis voor de permanente opvang van 24 mannelijke asielzoekers op een totaal van ongeveer 75 bedden.

 

Opvangcentrum Brussel (Foyer-Selah)Brussel – Foyer Selah

Foyer Selah bestaat al meer dan 30 jaar. Oorspronkelijk werd het opgericht om missionarissen die van missie terugkwamen op te vangen. Foyer Selah lag eerst in Elsene, maar sinds 1988 vind je het centrum in de Ieperlaan. Die straat is gelegen in een wijk die bekendstaat als 'Chicago'.
Aan het einde van de jaren 80 al werden in het centrum asielzoekers opgevangen. De samenwerking met het Rode Kruis begon in 1990. Foyer Selah was toen een transitcentrum, waar asielzoekers twee weken verbleven in afwachting van hun transfer. Daarna begon Foyer Selah als een echt opvangcentrum te functioneren. Momenteel biedt het plaats aan 94 asielzoekers.
In het centrum worden zowel alleenstaanden als families opgevangen. Het aantal kinderen schommelt meestal rond de 25.

 

Opvangcentrum EekloEeklo

Het opvangcentrum van Eeklo is in gebruik sinds maart 2002. Het biedt ruimte aan 100 bewoners en bevindt zich op anderhalve kilometer van het stadscentrum van Eeklo. Het opvangcentrum beschikt over een ruime tuin en grenst aan het provinciaal domein ‘Het Leen'. De slaapkamerverdeling maakt het centrum bijzonder geschikt voor de opvang van gezinnen met kinderen: ruim de helft van de opvangcapaciteit wordt voor hen vrijgehouden. Het andere deel is voorzien voor de opvang van alleenstaande mannen en vrouwen.

 

(c) rodekruisvlaanderenHeusden-Zolder

In december 2009 opende Rode Kruis-Vlaanderen een nieuw opvangcentrum in Heusden-Zolder. Het centrum bevindt zich op twee kilometer van de dorpskern en is makkelijk te bereiken.
In het verleden werd het gebouw in de Kapelstraat gebruikt voor sociaal toerisme. De volledig gerenoveerde infrastructuur biedt onderdak aan maximaal 94 bewoners. In het opvangcentrum kunnen zowel alleenstaande mannen, vrouwen als gezinnen een tijdelijke verblijfplaats vinden tijdens hun asielprocedure.

 

Opvangcentrum LanakenLanaken

Het opvangcentrum van Lanaken is ondergebracht in het voormalige Onze-Lieve-Vrouwpreventorium Ter Dennen, gelegen in de bosrijke omgeving op de gemeentegrens van Lanaken, Maasmechelen en Zutendaal. In 1993 ving het Rode Kruis er Bosnische oorlogsvluchtelingen op en na hun vertrek kreeg het gebouw een bestemming als opvangcentrum voor asielzoekers (zowel families met kinderen als alleenstaanden).
Sinds 2002 vangt het ook niet-begeleide minderjarige vreemdelingen op. In de totale opvangcapaciteit van 163 asielzoekers worden 34 plaatsen vrijgehouden om die jongeren tijdens hun asielprocedure onderdak en aangepaste psychosociale begeleiding te bieden.

 

Opvangcentrum LinkeroeverLinkeroever

Het oude internaat van de Zeevaartschool is sinds eind september 1999 een opvangcentrum voor 218 asielzoekers.
Het centrum is gelegen aan de oever van de Schelde, op ongeveer twee kilometer van de oude Antwerpse stadskern. Het gebouw telt zeven verdiepingen en beschikt over 200 individuele kamers. Zowel families als alleenstaanden kunnen er terecht.

 

Opvangcentrum LintLint

'Het Meihof' ligt aan de rand van het dorp. Het gebouw was oorspronkelijk een klooster maar sinds 1991 worden er asielzoekers opgevangen. Er kunnen tot 120 asielzoekers worden opgevangen in 'het Meihof'. Er is plaats voor alle mogelijke gezinssamenstellingen: alleenstaanden, koppels, vaders of moeders met kind(eren), grote families.

 

Opvangcentrum MenenMenen

Het opvangcentrum in Menen opende zijn deuren op 1 september 1993 en ligt in het stadscentrum, op loopafstand van de Grote Markt en het station. Het vroegere klooster leent zich uitstekend tot de opvang van maximaal 78 bewoners. Zowel families en koppels als alleenstaanden en alleenstaande ouders met kind(eren) kunnen hier terecht. 

 

Opvangcentrum OverpeltOverpelt

Het opvangcentrum in Overpelt bestaat sinds 1991 en is gelegen in een bosrijke omgeving van Noord-Limburg. Het is een van de eerste centra die werden opengesteld en is ondertussen volledig geïntegreerd in het dagdagelijkse leven van de gemeente. Het centrum biedt plaats aan 94 mensen, onder wie 15 niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. 

 

Opvangcentrum Sint-NiklaasSint-Niklaas

Het opvangcentrum in Sint-Niklaas opende zijn deuren in april 2001. Momenteel kunnen er maximaal 150 asielzoekers terecht.
Het opvangcentrum ligt in het stadscentrum, op 15 minuten van het station. Het biedt plaats aan zowel families met kinderen als aan alleenstaanden.
Ook kunnen tot 24 niet-begeleide minderjarigen (zowel jongens als meisjes) er verblijven. Voor deze jongeren is er een gang gereserveerd waar ze elk hun individuele kamer betrekken. Ze beschikken ook over een eigen ontspanningsruimte.

 

Opvangcentrum WingeneWingene

Het opvangcentrum in Wingene maakte vroeger deel uit van het gemeenschapscentrum ‘De Zande', een instelling voor bijzondere jeugdzorg. Het centrum bestaat uit één hoofdgebouw, waar zich de administratieve diensten en enkele gemeenschappelijke ontspanningslokalen bevinden. Daarnaast dienen de 4 paviljoenen als leefentiteiten voor 25 bewoners. Het centrum is erg landelijk gelegen.